Medicii de familie din Buzău acordă servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate

În timp ce medicii de familie din ţară își mențin decizia de a protesta faţă de subfinanţarea asistenţei medicale şi birocraţia din sistemul medical, colegii lor din Buzău își vor vedea de treabă, pentru că au semnat deja contactele adiționale. Spun însă că ar putea protesta și ei, la primăvară, înainte de semnarea noilor contracte, dacă nu le sunt soluționate revendicările.

Mai bine de 90 la sută dintre medicii de familie din județul Buzău au semnat contractele cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Asta înseamnă că, cel puțin pentru o perioadă de trei luni, vor acorda în continuare servicii medicale decontate de CJAS.

Totuși, medicii de familie atrag atenția asupra faptului că, în situația în care, în decursul celor 3 luni nu le vor fi îndeplinite dorințele, ei nu vor accepta să semneze, în aceleași condiții, noile contracte.

„Am semnat actele adiționale pentru că am considerat că, în acest moment, refuzul de a mai acorda servicii medicale decontate de CJAS nu ar fi avut niciun efect. Nu același lucru se va întâmpla însă în momentul în care va trebui să semnăm noile contracte, dacă autoritațile nu vor înțelege că așa nu se mai poate. Mă tem chiar că nu se va rezolva nimic până în primăvară, când și noi s-ar putea să nu mai acceptăm compromisul și am putea proceda la fel ca într-o perioadă anterioară, când la fel ca acum, ne ajunsese cuțitul la os și ne-am asumat decizia de a nu mai încheia contract cu CJAS. Această perioadă este însă una tranzitorie, când activitatea cabinetelor se va desfășura pe baza unoe acte adiționale la contractul deja existent. Este și perioada Sărbătorilor, când toată lumea se gândește la altceva, este și vacanță parlamentară, dar nu la fel va fi și în martie, când se vor încheia noile contracte”, a declarat dr. Angela Mazdrag pentru SănătateaBuzoiana.ro.

Medicii de familie din ţară nu renunţă la decizia de a protesta faţă de subfinanţarea asistenţei medicale şi birocraţia din sistemul medical, astfel că, începând de miercuri, nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate.

„Din păcate, nu avem motive să renunţăm protest. Vom continua să consultăm oamenii pro bono, cei mai mulţi dintre noi, însă ceilalţi vor încasa consultaţiile. Nu vom mai da trimiteri şi reţete compensate, asta este obligaţia Casei de Asigurări. Nu ştim cât vom continua acest protest, pentru că nu depinde de noi. Deciziile sunt mai sus. Noi am încercat, am fost la discuţii la Ministerul Sănătăţii, dar totul a rămas la nivel de „se va…”. „Se va…”, dar nu se ştie când. Vă daţi seama că nu ne-am dorit să se ajungă aici, dar altă soluţie nu avem. Într-adevăr, cei mai afectaţi sunt pacienţii, dar sunt afectaţi prin ceea ce se întâmplă în sistemul medical în general, nu doar prin protestul nostru”, a declarat Rodica Tănăsescu pentru News.ro.

Fii Reporter