Gripa aviară a ajuns la granite județului. DSVSA Buzău, notificat de autoritățile prahovene despre riscul răspândirii acestei boli

După confirmarea unei suspiciuni de gripă aviară pe raza județului, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova a întocmit un plan de măsuri pentru combaterea acestei boli, fiind totodată notificate în acest sens direcțiile din județele limitrofe, respectiv Buzău, Brașov, Dâmbovița, Ialomița și Ilfov.

„Noi suntem în alertă din toamnă, având în vedere pericolul reprezentat de păsările sălbatice și facem monitorizările corespunzătoare. Se fac monitorizări atât la păsările sălbatice, cât și la păsările domestice. Au fost suspiciuni și la nivelul județului nostru, au fost trimise probele la laborator, dar nu s-a confirmat până la acest moment niciun caz”, a declarat Paul Jipa, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău.

Potrivit directorului DSVSA Buzău, în teritoriu lumea este atentă și semnalează orice suspiciune, sunt primari, vânători, care anunță situații cu păsări moarte, de la care se iau probe și se verifică dacă pot fi cazuri de gripă aviară. Reprezentanții DSVSA Buzău recomandă populației să anunțe imediat dacă se confruntă cu mortalitate în rândul păsărilor domestice sau sălbatice. Vânătorii nu trebuie să aducă în propria gospodărie păsările vânate pentru a nu risca contaminarea cu cele domestice, care trebuie izolate.

Fii Reporter