Evitaţi consumul cârnaţilor de Pleşcoi contrafăcuţi! Avertismentul unui expert în domeniu

Adevăraţii cârnaţi de Pleşcoi nu se găsesc în marile lanţuri de magazine ci doar în regiunea care i-a consacrat, zona Pleşcoi şi Săpoca, unde sunt preparaţi manual, după vechea reţetă. În supermarket găsiţi numai cârnaţi produşi industrial care nu respectă reţeta originală şi nu sunt la fel de gustoşi şi sănătoşi.

Cel mai vechi dintre producătorii de cârnaţi de Pleşcoi, Traian Papuc, a cărui carmangerie este autorizată din 1994, avertizează că numeroasele produse botezate ”cârnaţi de Pleşcoi”, mai ales cele fabricate sub mărci de renume, au aspect şi gust diferite de produsele veritabile.

”La ora actuală există foarte multe produse contrafăcute care nu au nimic de-a face cu produsul tradiţional, cât priveşte compoziţia, aspectul comercial, în care se foloseşte şi altceva în afară de carnea de oaie şi vită, care în loc să fie tocată prin sită mare este dată la cutter. Mulţi folosesc în loc de fum natural din lemn de fag esenţă de fum, pentru a da gust de fum”, spune Traian Papuc.

Există tot felul de impostori care poduc aşa-zise produse tradiţionale, spune Papuc, revoltat că autorităţile din agricultură au dat atestate de producători ai cârnaţilor de Pleşcoi fără o documentare prealabilă pe teren. Acesta spune că unii ajung să compromită reţeta doar pentru micşora costul de producţie a aşa-zisului produs tradiţional.

”În mod normal, carnea trebuie tocată mare, prin sită de 8 – 10, ca să nu atragă apă sau altceva, nu pot spune ce. Când este mare la tocat, suprafaţa de contact este mai mică, însă la ora actuală carnea este dată la cutter ca să mărească suprafaţa şi să tragă cât mai multă apă şi alte produse adică, nu mă feresc, MDM-uri (proteină din oase) şi soia”, avertizează Traian Papuc.

Citește continuarea pe Adevarul.ro

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI