Deficit de medici la secţia Oncologie a spitalului judeţean Buzău. Autorităţile vor să angajeze doctori din Republica Moldova

La Secţia de oncologie a Spitalului Judeţean Buzău un singur doctor este angajat cu normă întreagă şi munceşte peste program, după ce la începutul lunii cel de-al doilea medic a trecut pe jumătate de normă. Cu toate că reprezentanţii unităţii medicale au organizat concursuri şi le-au promis candidaţilor facilităţi precum bani de cazare şi primă de instalare, niciun cadru medical nu s-a arătat interesat de acest post.

La Secţia Oncologie, de pe strada Libertăţii, îşi desfăşurau activitatea până nu demult doi medici, însă unul dintre ei a renunţat, la începutul acestei luni, să mai muncească cu normă întreagă în spitalul de stat. Medicul Pompilia Băileşteanu şi-a înaintat demisia începând cu data de 1 mai 2015 şi mai activează deocamdată doar cu jumătate de normă. Secţia mai este deservită de oncologul Alexandru Vasilescu, care este forţat să lucreze peste zece ore pe zi.
 
După ce a aflat despre demisia colegei, medicul Alexandru Vasilescu a vrut să plece şi el. Pentru a nu rămâne fără niciun medic pe secţie, conducerea spitalului a reuşit să o convingă pe doctoriţa Băileşteanu, care demisionase, să lucreze în continuare în spital, cu jumătate de normă. „Mi-a spus că dacă nu rămâne şi doamna doctor pe jumătate de normă este nevoit să îşi depună demisia pentru că nu va face faţă. Şi în aceste condiţii ne descurcăm foarte, foarte greu”, a declarat Claudiu Damian, manager Spitalului Judeţean Buzău.
 
Pe lângă pacienţii internaţi, doctorul Vasilescu trebuie să facă şi consultări la cabinetul din Policlinică, unde aproape 40 de persoane îi trec zilnic pragul. Cu toate acestea, medicul oncolog face tot posibilul să mulţumească pe toată lumea.  În mod normal, la secţia de oncologie ar fi trebuit să fie patru medici dar niciodată nu au fost mai mult de doi. Situaţia pare una fără ieşire după ce la ultimul concurs organizat de Spitalul Judeţean pentru ocuparea unui post de medic oncolog nu s-a înscris niciun specialist.
 
Nici prima de instalare, echivalentă cu un salariu pe o lună, sau banii de cazare, în valoare de 1.000 de lei pe lună nu i-au atras pe posibilii candidaţi. „Demersuri au fost făcute constant pentru angajare de medici. S-au dat anunţuri şi în acest moment vor fi scoase la concurs posturi de medici oncologi. În perioada următoare o să încercăm să ne deplasăm şi în Republica Moldova pentru a găsi medici”, spune Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean Buzău.
 
Spitalul Judeţean Buzău are în evidenţe aproape 8.500 de persoane bolnave de cancer, iar anual 6.000 de pacienţi sunt internaţi.
 

Fii Reporter