miercuri, 19 iunie, 2024

Au fost decise primele sancțiuni în cazul ”Maroleanu”, buzoianul care s-a ales cu penisul amputat la Spitalul Județean

Au fost decise primele sancțiuni în cazul ”Maroleanu”, buzoianul care s-a ales cu penisul amputat la Spitalul Județean

Facebook
Twitter
Email
Cinci medici au fost găsiți vinovați în cazul lui Costică Maroleanu, buzoianul căruia i-a fost amputat penisul, dintr-o greșeală medicală, în cazul a trei dintre ei fiind propusă sancționarea prin tăierea salariului cu zece la sută pe o durată de trei luni. Este o primă măsură, dispusă de conducerea Spitalului, la jumătate de an de la începerea anchetei administrative.

„Nu au fost nereguli majore dar s-au constatat lipsuri pentru care medicii implicaţi au dat răspunsuri la comisia de jurisdicţie a spitalului. Suficienţa din abordarea completării foii de observaţii şi a respectării procedurilor spitalului au dus la propunerea de sancţiuni a medicilor implicați”, a declarat dr. Stanciu Paraschiv, director medical Spitalul Judeţean Buzău.
 
Nu este exclus ca și alte sancțiuni să fie dictate având în vedere că membrii Colegiului Medicilor, pe masa căruia a ajuns cazul buzoianului cu penisul amputat, nu au finalizat ancheta. Sancţiunile ar putea fi și mai drastice, putându-se ajunge până la desfacerea contractelor de muncă. 
 
Fost cadru militar, Costică Maroleanu a ajuns la în luna noiembrie 2014 la Spitalul judeţean Buzău cu insuficienţă renală. Părea o afecţiune banală şi usor de tratat, însă ghinionul bărbatului a fost să nimerească pe mâinile unor angajaţi nepricepuţi. 
 
Din cauza mai multor manevre greşite de montare a sondei urinare, organul genital al bărbatului s-a inflamat, iar pacientul simţea dureri cumplite. 
 
Nu a fost văzut de medicul specialist decât atunci când era prea târziu; penisul bărbatului era deja cangrenat. „Am fost mutat la Terapie Intensivă, acolo s-a montat o sondă urinară probabil greşit. A patra zi am fost mutat pe Secţia Nefrologie. Înainte de a fi mutat, mi s-a demontat sonda urinară, tot greşit, că până am ajuns în secţie deja penisul meu era inflamat“, a declarat Costică Maroleanu.
 
Pacientul a fost băgat în sala de operaţii pentru o prima intervenţie chirurgicală de extirpare a ţesuturilor cangrenate. Trebuia să fie urmată de o a doua operaţie, însă medicul a plecat în vacanţă. 
 
În pericol ca infecţia să se generalizeze până la sosirea medicului din concediu, bărbatul a cerut transferul la Spitalul Militar central din Bucureşti. Ca să-i salveze viaţa, medicii din capitală nu au avut de ales şi au amputat organul genital al bărbatului.
 
„Corp penian denudat, neacoperit de tegument, parţial necrozat de culoare neagră. Tegumentul penian este prezent doar la baza corpului penian fiind intens atins de procesul infecţios şi necrotic. Se recomandă îndepărtarea ţesuturilor necrozate devitalizate, adică amputat“, scriau medicii bucureşteni în fişa pacientului.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.