Aparate ultramoderne de imagistică medicală, în dotarea Spitalului Județean de Urgență Buzău

Poză de grup, după semnarea contractului de achiziție

Spitalul Județean de Urgență Buzău se numără printre cele 34 de unități sanitare din țară care vor primi echipamente medicale de ultimă generație. Spitalul buzoian va fi dotat cu un RMN, aparat de rezonanță magnetică nucleară, și un PACS, sistem informatic de arhivare a imaginilor medicale.

La semnarea de astăzi a contractelor pentru achiziția de echipamente medicale prin proiectul privind Reforma Sistemului Sanitar au fost prezenți președintele Consiliului Județean Buzău, autoritate de care aparține spitalul județean, și managerul celei mai mari unități medicale din județ, Claudiu Damian.

”Cu bucurie menționez faptul că Spitalul Județean de Urgență Buzău va fi dotat cu un RMN și cu un sistem PACS. (…) Acest Guvern și-a asumat că va face din sănătate un domeniu cu adevărat prioritar, în care oamenii să aibă acces la un tratament corect și eficient. Iar una dintre direcții este să le asigurăm medicilor suportul tehnic necesar pentru a-și face datoria. Este un mare pas înainte și sunt convins că, alături de celelalte proiecte care vizează construcția de noi spitale sau alte investiții în domeniul medical, vom reuși să ne îndeplinim angajamentele.”, scrie vicepremierul Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Prin proiectul privind Reforma Sistemului Sanitar, 34 de spitale din țară și din Capitală vor fi dotate cu echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf (14), Rezonanță Magnetică Nucleară (24) și 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN).

Cele trei contracte în valoare de 19,8 milioane de euro, pentru achiziționarea echipamentelor medicale au fost semnate astăzi, la Palatul Victoria, de ministrul Sănătății, Florian Bodog, și furnizorii de echipamente, în prezența premierului Mihai Tudose.

La ceremonia de semnare au mai participat vicepremierul Marcel Ciolacu, președinți de Consilii Județene și primari, precum și managerii spitalelor dotate cu echipamentele achiziționate.

Cele trei contracte de achiziție sunt finanțate din Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, și deblocat în cursul anului 2017.

Pe lângă achiziția de echipamente de imagistică, Acordul cu Banca Mondială mai prevede și construcția de secții noi ATI și UPU, Centre de mari arși, blocuri operatorii și reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialități, precum și achiziții de echipamente necesare în secțiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliație, imagistică, radioterapie și screening afecțiuni oncologice.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI