joi, 29 februarie, 2024

Alertă la DSV Buzău: un pădurar a descoperit cadavrul unui porc mistreț la Mătești

Alertă la DSV Buzău: un pădurar a descoperit cadavrul unui porc mistreț la Mătești

Facebook
Twitter
Email

Autoritățile sanitar-veterinare din Buzău au fost alertate marți de paznicul fondului de vânătoare din comuna Mătești după ce a descoperit în pădure cadavrul unui mistreț. Medicii veterinari s-au deplasat în zonă și au descoperit animalul mort. Imediat au fost prelevate probe pentru a fi trimise la analiza în București.

Reacția DSV a fost promptă, în contextul în care focare de pestă porcină africană au fost confirmate în două județe vecine, Brăila și Ialomița. Rezultatul analizei va fi gata joi după-amiază.

”Deocamdată nu sunt motive de îngrijorare. Cauzele deceselor porcilor mistreți pot fi multiple, însă asta nu înseamnă că nu acționăm cu maximă precauție. Totuși, nu trebuie să uităm că focarul de pestă porcină africană se află la 73 de kilometri de județul Buzău”, a declarat Ciprian Botezatu, director DSV Buzău.

Printre măsurile luate de DSV pentru limitarea extinderii focarelor de pestă porcină africană este suspendarea activităţii în târgurile de animale autorizate, pe perioadă nedeterminată, precum şi interzicerea aglomerărilor de animale în zona de interes zootehnic care au ca scop vânzarea animalelor vii.

De asemenea, s-a decis instituirea de filtre nepermanente la limita cu judeţul Brăila, în localităţile Băile, Bălăceanu, Vizireni şi Padina, dar şi la limita cu judeţul Ialomiţa în localitatea Grindu – Gl. Siliştea şi pe E85, la Hanul Ovidiu.

De asemenea, s-a decis ca administratorii drumurilor naţionale şi drumurilor judeţene să verifice starea de salubrizare a acestora şi să ia măsurile ce se impun, iar reprezentantul SDN Buzău să întreprindă demersurile necesare la CNAIR pentru asigurarea cu limitatoare de viteză provizorii în zona filtrelor instituite la limita de judeţ.

Până la acest moment, nu au fost raportate tentative de încălcare a interdicţiei privind transportul de animale între judeţele unde s-au raportat cazuri de pestă porcină africană şi judeţul Buzău.

Pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc.

Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Infecţia poate fi contractată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie. În produse din carne de porc virusul rezistă 3-6 luni dacă nu există o prelucrarea termică şi chiar ani de zile în carnea congelată.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.