joi, 14 noiembrie, 2024

Vremea răsadurilor. Cercetătorii vor să ridice calitatea legumelor din grădinile românilor

Vremea răsadurilor. Cercetătorii vor să ridice calitatea legumelor din grădinile românilor

Facebook
Twitter
Email

Răsadurile sunt la mare căutare în această perioadă. În serele Staţiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, cercetătorii lucrează la foc continuu pentru ca românii să pună pe masă cele mai gustoase legume. Aici se produc sute de răsaduri, iar cele mai cerute sunt două soiuri de ceapă, ale căror seminţe se plantează direct în pământ, fără a mai fi nevoie de arpagic. În doar câteva săptămâni s-au vândut toate seminţele obţinute în ultimii trei ani.

La Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău activitatea este în toi. Legumicultori din toată țara solicită semințe pentru înființarea culturilor, iar plicurile sunt trimise prin curier.

„Avem o comandă de la Botoșani, de la un fermier care vrea semințe de la noi, Buzău 1600, Buzău 47, Buzău 22, Sirius, Țelină Dacia, varză de Ișalnița și varză de Buzău”, ne spune o angajată a Stațiunii.

Din păcate, producția de semințe este din ce în ce mai mică, de la an la an. Totul, din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei precipitațiilor.

„Schimbările climatice au influențat negativ producția de semințe. Speciile cele mai afectate au fost solanaceele; aici includem tomatele, ardeiul și pătlăgelele vinete. Cel mai mult au suferit ardeioasele, în special ardeiul gras”, declară Maria Gabriela Pîrvu, cercetător SCDL Buzău.

Cererea de semințe este din ce în ce mai mare, iar stațiunea de cercetare din Buzău abia dacă face față. Iar prețurile anul acesta sunt mai mari față de anul trecut. Chiar dacă abia acum se înființează culturile de legume, stocurile de semințe ale stațiunii sunt aproape epuizate.

„La tomate, atât cele timpurii, cât și cele de câmp, a fost cerere mare. La ceapă, de asemenea, stocul este aproape epuizat. Fermierii și producătorii au conștientizat faptul că ceapa este un produs mai puțin perisabil”, precizează Floarea Burnichi, director științific SCDL Buzău.

În ultimii ani, cantitatea de semințe produse la Buzău a scăzut de la opt tone, la 2,5 tone. Stațiunile de cercetare din țară oferă acum doar 15 la sută din necesarul de semințe pentru legume. Cu investiții în personal și dotări, procentul poate crește pînă la 25 la sută într-un termen scurt.

Stațiunea de Cecetare pentru Legumicultură Buzău pune la dispoziţia clienţilor seminţe şi răsaduri de legume atât pentru cultivarea în spaţii protejate, cât şi pentru culturile în câmp.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.