VIDEO Ziua Drapelului Național al României a trecut aproape neobservată la Buzău

Un număr redus de oameni au fost prezenți la ceremonia militară și religioasă organizată astăzi în centrul oraşului. Au spus prezent doar oficialitati locale, reprezentanți ai Armatei și ai Ministerului de Interne, dar și câtiva trecatori aflati in centrul orasului.

La Buzău, la manifestarile dedicate Drapelului National au participat reprezentanti ai Diviziei 2 „Infanterie”, sefi ai administratiei publice, dar si cativa trecători. În acordurile Imnului National al Romaniei, drapelul a fost ridicat pe catargul din fața Palatului Comunal.

Ca de fiecare dată, ceremonia organizată de Ziua Drapelului s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare. Deși evenimentul s-a desfăşurat într-un anonimat aproape total, cei câţiva participanţi la manifestare au demonstrat că semnificaţia acestei zile nu le este străină.

Tricolorul românesc este sărbătorit astăzi în toată ţara. Ziua Tricolorului naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul Revoluţionar a decretat ca tricolorul să reprezinte principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnificînd verticalitatea, iar cifra trei este numărul perfect.

Constituția României din 1991 prevede că drapelul tricolor este un simbol național alături de stemă, sigiliu și imn.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Această zi este marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice.

Simbolistica culorilor drapelului este multiplă: “roşul sângelui eroilor şi martirilor români căzuţi pentru libertate se împleteşte cu galbenul holdelor, a bogăţiilor unui pământ binecuvântat de Dumnezeu, iar amândouă sunt completate şi întregite de culoarea albastru – semn al veşniciei şi al apartenenţei smerite la filonul spiritual creştin”, cele trei culori constituind în acelaşi timp şi ipostasuri ale unei treimi de unitate istorică şi geografică: Moldova, Ţara Românească şi Transilvania.

Dincolo de încărcătura istorică şi heraldică, drapelul înseamnă şi respect pentru valorile naţionale, responsabilitate pentru trecut, prezent şi viitor, o perpetuă luptă şi străduinţă pentru păstrarea demnităţii şi mândriei de neam.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI