duminică, 8 septembrie, 2024

VIDEO Viața într-un cătun izolat din Munții Buzăului, cu opt suflete

VIDEO Viața într-un cătun izolat din Munții Buzăului, cu opt suflete

Facebook
Twitter
Email

Imaginaţi-vă că trăiţi într-un loc fără drumuri, fără magazine, departe de civilizaţie. Pentru locuitorii unui cătun din Munţii Buzăului, aşa arată realitatea în fiecare zi. Oamenii nu au nici măcar curent electric, astfel că îşi duc traiul fără grija facturilor, izolaţi în peisajul trist şi mai apăsător ca niciodată.

Un vast ținut sălbatic desparte centrul comunei Colți de cătunul Mățara, o așezare uitată în timp și mereu ignorată de autorități. Doar făgașul unei căruțe și o veche cruce de pe la 1.800 îți sugerează că ești la o răspântie către așezări umane.

VIDEO 
Primele semne de locuire, adică niște grajduri părăsite și resturi de gard, te întâmpină la capătul unui tunel printre coroanele copacilor. Aproape de vatra cătunului, îl găsim pe unul dintre viețuitorii așezării străvechi.

”Viața e grea aici. Dar dacă aici ne-am născut, nu avem ce face”, spune nea` Stelică, unul dintre cei opt locuitori ai cătunului Mățara. A lucrat la abatorul din Buzău însă a revenit în casa părintească pentru a-i îngriji pe bătrâni. Acum, a rămas singur.

”Majoritatea vecinilor mei au îmbătrânit, au murit. Mai sunt pe la oraș câțiva. Casele s-au dărâmat, le-au stricat. Astea-s toate casele, ce vedeți aici. Magazin în sat nu a fost niciodată. E la vreo doi kilometri distanță, la Muscel, peste deal”, spune domnul Stelică.

Mărginite de garduri năpădite de vegetație și presărate ici-colo cu podeţe putrede, uliţele din Măţara sunt rareori atinse de roțile căruțelor.   VIDEO 

Mai veneau negustori odinioară, să le cumpere localnicilor nuci și prune, dar s-au rărit și ei. Gospodăriile sunt împrăștiate pe toată valea și-ți dai seama care sunt locuite după zgomotul pe care-l fac animalele din ogradă.

Așa i-am găsit pe Elena și Ion Dobre, un cuplu de octogenari care au fost martori la stingerea comunității. ”Era sat întreg pe vremuri. Erau peste 20 de femei, flăcăi, 15, 20 de familii care aveau căruțe, boi. Plecam la câmp, cu toții, la Padina, era altă viață atunci”, spune Ion Dobre.

Soții Dobre trăiesc cu ce le oferă gospodăria. Fac mămăligă sau coc turte în casă, pe plita sobei, pentru că rar au ocazia să cumpere pâine. Pentru a supraviețui, robotesc din zori și până apune soarele, însă oricum nu au cu ce altceva să-și umple timpul. VIDEO 

Televizor nu au avut niciodată, pentru că la ei nu a ajuns rețeaua de electricitate. Domnul Ion și soția lui nu duc grija facturilor la curent și gaze, însă trebuie să aibă mereu stoc de lemne, chibrituri și lumânări.

Au primit un panou fotovoltaic de la Primărie, în urmă cu vreo doi ani, iar de atunci își pot încărca telefoanele și au cu ce alimenta pentru scurt timp un bec și vechiul aparat de radio.

”Noi ne culcăm devreme, după ce se înserează. Mai ascultăm la radio, știri, apoi la somn. Noaptea ne descurcăm cu lumânări, cu lanterne. E greu fără curent. Avem și noi un bec legat la un panou și îl aprindem seara oleacă. Ne mai ajunge puțin curent să ne încărcăm telefoanele”, ne spune bătrânul Ion Dobre.  VIDEO 

Oamenii din Măţara speră că satul lor nu va dispărea și că, cine știe, va ajunge un tărâm al făgăduinței pentru tineri care visează la simplitatea vieții de odinioară. Aici sunt multe gospodării ce pot fi renovate și locuite.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.