sâmbătă, 20 aprilie, 2024

VIDEO Stagiu militar de o zi, experimentat de trei jurnaliști și zece liceeni. Vezi prin ce au trecut voluntarii

VIDEO Stagiu militar de o zi, experimentat de trei jurnaliști și zece liceeni. Vezi prin ce au trecut voluntarii

Facebook
Twitter
Email

Un proiect unic pentru armata română tocmai s-a încheiat la o unitate din Garnizoana Buzău. Zece elevi şi trei jurnalişti buzoieni au experimentat viaţa de militar la Batalionul 3 Geniu, cu toate rigorile pe care le presupune regimul cazon. Voluntarii au înnoptat în unitate, au avut avut parte de o instrucţie epuizantă, iar la final au învăţat să tragă cu arma. Joi seară, în prima zi a proiectului ”O zi de armată”, cei 13 voluntari au lepădat ţinuta civilă şi au îmbrăcat pentru prima oară o uniformă militară. A fost întâiul contact cu stricteţea din armată. Programul a continuat cu ridicarea armamentului şi a materialelor de instrucţie, în cadrul unui ceremonial organizat pe platoul unităţii, în prezenţa gărzii de onoare.

Recruţii, între care și jurnaliștii Auraș Tereacă, Mihai Bunăziua (Campus) și Cătălin Țânțăreanu (Opinia) au înnoptat în dormitoarele unităţii. A doua zi de armată a început cu un program de înviorare, executat ca la manual.

Programul de instrucţie s-a mutat apoi într-un poligon din apropiere. Voluntarii au luat lecţii de topografie, au învăţat cum se fac distrugeri prin explozie şi au experimentat costumul de protecţie împotriva atacurilor chimice. Au avut timp să-şi tragă sufletul, abia după ce s-a dat semnalul pentru servirea mesei.

Punctul culminant al proiectului a fost şedinţa de tragere cu pistolul mitralieră. Până să ajungă să apese pe trăgaci, fiecare tânăr a trecut printr-o şedinţă de pregătire temeinică.

Proiectul „O zi de militar” a fost iniţiat de ofiţerii Diviziei 2 Infanterie ”Getica”, cu scopul de a promova cariera militară printre liceeni.

După experienţa trăită printre militarii genişti, adolescenţii, care acum sunt în clasa a XII-a la mai multe licee din oraş, se gândesc mai serios să urmeze o şcoală militară. Proiectul experimentat la Buzău ar putea fi urmat, în curând, şi de alte unităţi militare din ţară.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Împrumutul rapid: Când timpul este esential

În lumea finanțelor personale, un împrumut rapid poate oferi soluții rapide și eficiente dacă te confrunți cu probleme financiare urgente sau imprevizibile. Asemenea unui buton