Câteva zeci de lebede albe poposesc de aproape o lună pe o baltă de la marginea Buzăului, unde au găsit condiții prielnice de hrană. Frumoasele păsări ar fi trebuit să migreze deja spre sudul continentului dar mai zăbovesc pe la noi, datorită temperaturilor ridicate. Inspectorii de la Protecția Mediului au aflat despre sosirea înaripatelor și monitorizează zona, pentru a se asigura că nimeni nu deranjează lebedele, acestea fiind păsări protejate prin lege. Balta unde staționează stolul de lebede s-a format într-o scobitură rămasă în locul unei balastiere și este bogată în vegetație acvatică și peștișori. Se află sub culoarul de zbor al păsărilor migratoare și aproape în fiecare an, toamna, devine loc de popas pentru multe specii. Acum, peste 80 de lebede viețuiesc alături de rațe sălbatice.
Specialiștii de la Protecția Mediului spun că nu este pentru prima oară când acumularea de apă devine habitat temporar pentru lebedele de iarnă. Este foarte posibil ca păsările să rămână pe balta de lângă Buzău pe tot parcursul sezonului rece, dacă nu vor fi temperaturi extreme.
Lebedele albe sunt o specie protejată iar vânarea sau capturarea lor reprezintă infracțiune. Este o pasăre acvatică migratoare, una dintre cele mai mari zburătoare. Iarna migrează din nord, spre zonele mai calde, iar primăvara se înapoiază spre locurile de reproducere, din nordul Eurasiei.
Ornitologii spun că dacă iarna va fi blândă, păsările vor ierna în microclimatul de lângă Buzău.