miercuri, 6 decembrie, 2023

VIDEO Sfârșitul lumii pentru măicuțele de la mănăstirea buzoiană Rătești

VIDEO Sfârșitul lumii pentru măicuțele de la mănăstirea buzoiană Rătești

Facebook
Twitter
Email
Maicile unui important complex monahal din județul Buzău trăiesc parcă sfârșitul lumii. O puternică alunecare de teren a produs, în primăvara anului trecut, uriașe distrugeri mănăstirii Rătești, iar de atunci nimic nu pare să le scoată pe călugărițe din necaz, nici măcar apelul la solidaritate făcut de maica stareță. Biserica veche de peste 150 de ani mai este ținută în picioare doar de niște proptele iar  chiliile sunt pe punctul de a se prăbuși. 

Nenorocirea s-a abătut în primăvara anului 2014 pe capul celor 25 de măicuțe de la Mănăstirea Rătești, atunci când dealul de sub complexul monahal a luat-o la vale, cu tot cu chilii, după trei zile de precipitații. Dezastrul a luat proporțiii de la o lună la alta, bilanțul pagubelor fiind în prezent extrem de mare.
 
Pe interiorul bisericii care poartă hramurile Sf. Treime și Sf. Dimitrie, arcadele care delimitau naosul de altar s-au prăbuşit şubrezind rezistenţa întregii biserici. Imaginea ce se desfăşoară ochilor pare desprinsă din scene apocaliptice. Din interiorul bisericii se aud și acum, din când în când,trosnituri şi bubuituri care prevestesc sfârşitul lăcaşului.
  
”În prezent, biserica din centrul arcului de clădiri este în proporție de 90 la sută afectată. Sunt fisuri de zeci de centimetri în ziduri, bucăți de pereți sunt căzute, mai multe ferestre s-au desprins și au picat iar acoperișul stă să cadă. Dintre cele 15 chilii în care locuiau 25 de viețuitoare ale lăcașului, doar trei au scăpat neatinse de prăpăd. Patru clădiri din fața bisericii sunt aproape la pământ. Mai sunt deteriorate în proporție foarte mare casa arhierească, muzeul și stăreția”, ne-a declarat maica Ghelasia, stareța Mănăstirii Rătești.
 

 
A fost grav afectată și pictura monumentală realizată între anii 1843-1844 de către renumitul pictor Nicolae Teodorescu, conducătorul Şcolii de zugravi de subțire de la Episcopia Buzăului, ajutat de nepotul său, celebrul pictor Gheorghe Tattarescu, elev al școlii în acea vreme. 
 
Mănăstirea nu mai este locuită de peste un an și jumătate, măicuțele fiind mutate prin decizie a Arhiepiscopiei în centrul social de vizavi de mănăstire. Continuă să se roage la Dumnezeu într-o altă biserică din sat, credința puternică fiind imboldul care le dă speranțe monahiilor că își vor vedea mănăstirea salvată de la pieire.
 
Întregul complex monahal din Rătești urma să fie reabilitat cu bani de la Uniunea Europeană. Peste 4 milioane de euro ar fi trebuit investite în mănăstirea buzoiană, însă proiectul nu a mai început din cauza apariției calamității. Un studiu realizat ulterior de experți în construcții a stabilit că pentru consolidarea prealabilă a versantului, refacerea de la zero a celor mai multe dintre clădirile mănăstirii, inclusiv a bisericii, ar fi nevoie de peste 10 milioane de euro. Perspectivele de strângere a acestor bani sunt însă sumbre. 
 
”Deocamdată suntem pe cale să obținel rezilierea contractului de finanțare din fonduri europene, deoarece trebuia suplimentat cu 150 la sută și nu sunt surse financiare pentru acest efort. Singura șansă ar fi ca mănăstriea să fie preluată de Compania Națională de Investiții, care să suporte toate cheltuielile cu renovarea”, a declarat maica Ghelasia.
 

 
Aşezarea monahală de la Răteşti era, la sfârşitul secolului al XVI-lea, schit de călugări, iar în anul 1752 a fost părăsită, pentru ca, în 1760, să fie reînfiinţată ca schit de maici.
 
Pentru a nu deveni una cu pământul, complexul monahal Rătești are nevoie de reabilitare urgentă iar unul dintre demersurile disperate ale maicilor pentru a strânge banii necesari, a fost realizarea unei pagini pe Facebook pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu gravitatea situației. 
 
Rezultatul însă dezamăgește, în contul făcut public pe internet acumulându-se într-un an doar 4.000 de lei, din donațiile credincioșilor. Nu au fost suficenți nici măcar pentru înlocuirea unei pompe de apă, care se stricase tot din cauza dislocării straturilor de pământ.
 
Persoanele fizice sau instituţile care doresc să ajute măicuțele Mănăstirii Rătești pot să depună bani în contul RO93 BRDE 100 SV 021 3559 1000 deschis la B.R.D. – Agenţia Berca, Jud. Buzău.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.