VIDEO Satul izolat, din județul Buzău, de unde localnicii parcă au dispărut brusc

La 45 de kilometri distanţă de Buzău, printre dealurile comunei Cozieni, se află fostul cătun Valea Roatei, cu 15 case vechi, toate părăsite. Oamenii au îmbătrânit, au murit, iar ultimii locuitori au fost izgoniţi de singurătate. Straniu este că unele case au încă intacte mobilierul, vesela, icoanele de pe pereţi, chiar şi medicamentele. Aşa cum le-au lăsat cei care le-au locuit cândva.

Cătunul părăsit se află între Cozieni şi satul Punga, într-un cot al drumului greu accesibil care urcă la peste 700 de metri altitudine. Două bordeie prăpădite, cocoţate în culmea dealului, şi un gard rupt, sunt singurele indicii care te anunţă că în spatele colinei se află pâlcul de case părăsite.

Nu am fi aflat niciodată unde este ascuns cătunul misterios, dacă nu l-am fi avut călăuză pe Virgil Bâgiu, un localnic născut în urmă cu 59 de ani în Valea Roatei dar plecat într-un sat mai populat al comunei Cozieni.

Prima gospodărie chinuită de trecerea timpului, care ne întâmpină, i-a aparţinut bătrânului Dumitru Stan, fierarului satului. Casa mare este foarte degradată şi ar fi riscantă vizitarea ei. Găsim însă un geam http://dvakotla.com.ua/ întredeschis la bucătăria gospodăriei iar când ne aruncăm privirea înăuntru încremenim de uimire: toate lucrurile sunt la locul lor de parcă stăpânul casei ar vrea cândva să se întoarcă.

CONTINUAREA REPORTAJULUI, PE ADEVARUL.RO

Fii Reporter