marți, 15 octombrie, 2024

VIDEO Premieră! Mormânt de 4.000 de ani, cu schelet în interior, reconstituit în incinta Muzeului Județean Buzău

VIDEO Premieră! Mormânt de 4.000 de ani, cu schelet în interior, reconstituit în incinta Muzeului Județean Buzău

Facebook
Twitter
Email

Un arheolog și un antropolog refac într-una dintre sălile Muzeului Județean un mormânt descoperit în anii ’90 în șantierul de la Cârlomănești. Oasele scheletului, vechi de 4.000 de ani, sunt așezate exact cum au fost descoperite de arheologi. Standul în care este reconstituit ansamblul funerar este unic în România, alte muzee folosind butaforie.

Reprezentanții Muzeului Județean Buzău, instituție care parcurge o etapă de modernizare, pregătesc un exponat unic în România, mai precis replica unui mormânt din Epoca Bronzului, cu elemente preluate din natură. Specialiștii lucrează deja la poziționarea oaselor unui schelet vechi de patru mii de ani, așa cum a fost descoperit de arheologi. Va fi singurul mormânt veritabil expus într-un muzeu.

”Mai sunt reconstituiri de morminte la muzee din România și nu numai, însă cel de la Muzeul Județean are ca element nou, să spunem, că nu folosim element compozit, nu folosim plastic, nu folosim alte elemente. Pietrele sunt veritabile iar oasele aparțin unui mort cercetat în trecut de specialiștii Muzeului Județean Buzău și, în general, elementele care vor fi folosite pentru reconstituiri sunt elemente originale, elemente naturale”, spune Daniel Costache, directorul adjunct al Muzeului Județean Buzău.

Fiecare os din componența scheletului este aranjat cu multă migală de doctorul în antropologie Mihai Constantinescu, de la Institutul de Antropologie Francisc Rainer, din București. Pentru ca lucrarea să fie cât mai fidelă, specialistul în osteologie a folosit fotografii ale mormântului descoperit în situl de la Cârlomănești dar s-a ajutat și de memorie, el fiind unul dintre specialiștii care au asistat la dezgroparea mormintelor, în urmă cu peste un deceniu.

”Ideea de bază este reconstituirea unei înmormântări de epoca bronzului din cimitirul de la Cârlomănești, comuna Vernești, aflat la 15 kilometri de municipiul Buzău și pentru asta am pus un schelet de femeie, cu o vârstă de 30 – 35 de ani, în care vor fi așezate ulterior inventar funerar. Va fi reconstituită forma mormântului, așa cum a fost descoperitîn decursul cercetărilor de la Cârlomănești. Am încercat ca reconstituirea să fie cât mai aproape de realitatea din teren, de modul în care au fost așezați acești oameni de către cei care i-au înmormântat, atât în ceea ce privește poziția, cât și construcția pietrei specifică înmormântărilor de la Cârlomănești cât și inventarul funerar care va fi așezat ulterior, în momentul în care va fi gata expoziția Muzeului Județean Buzău”, ne-a declarat Mihai Constantinescu.

Potrivit conducerii Muzeului Județean, mormântul reconstituit în incinta Muzeului va fi un important element de atracție, alături de alte exponate rare.

”Vom avea multe reconstituiri, ansambluri care vor rupe expozițiile clasice, așa cum le cunoaștem. Este vorba despre reconstituiri multe, așa cum este și mormântul de epoca bronzului, vom avea structuri de locuire parțial reconstituite, vom avea material cu care Muzeul Județean nu a mai fost utilat până acum și spunem noi că aceste elemente vor fi o încântare pentru vizitatori”, a spus Daniel Costache.

Sala dedicată epocii bronzului va fi deschisă vizitatorilor începând din această toamnă. Printre standurile și dioramele din spațiul expozițional vor fi amplasate și plasme pe care vor rula filme documentare despre perioada istorică respectivă.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.