VIDEO Povestea cu final fericit a lui Ghica, un cerb care trăgea să moară pe malul unui pârâu

Gonit de animalele sălbatice din pădure, slăbit şi cu un picior rănit, un cerb a fost salvat de la moarte de jandarmii din Buzău. Se refugiase din instinct în apropierea unui sat, pe malul unui ape curgătoare, unde simțea că este în siguranță, departe de prădători.

A fost zărit de oameni care au decis să-l salveze. Ghica, aşa cum a fost botezat frumosul exemplar de peste 300 de kilograme și vârsta de 7 -8 ani, a fost răsfățat permanent de două jandarmerițe cu studii medicale la bază.

Merele și boabele de porumb sunt preferatele lui Ghica din meniul primit de la jandarmii care l-au salvat. A fost îngrijit cu multă atenţie de Ana și Beatrice, două tinere jandarmerițe care l-au ajutat să uite complet locul de unde a venit.

”Administrăm antibiotic injectabil după care continuăm două săptămâni cu antibiotice în mâncare și apă”, ne-a spus Beatrice Colan, una dintre tinerele din Jandarmerie care îngrijesc cerbul.

Pentru tratarea rănii căpătate la picior, probabil într-un laț sau gard de sârmă, cerbul Ghica primește antibiotice și antiinflamatoare, inclusiv protectoare pentru ficat în apa de băut.

Toate costurile medicamentelor sunt acoperite din bani donați de jandarmi. Pentru a ajuta organismul să se recupereze, animalul primește cele mai bune furaje și necesara doză de sare.

”Ei au nevoie și de sare. În mediu natural o caută singuri, acum i-am adus noi ca să fie cum trebuie”, spune Anișoara Dumitrache, subofițer de jandarmi.

”Este o misiune cu totul specială față de ce practicăm noi în jandarmerie. Mi-a plăcut în mod special și datorită faptului că eu sunt medic veterinar la bază, la fel și colega mea care este tehnician veterinar. O completează colega ei, sg.maj. Beatrice Colan.

La sfârșitul lunii februarie, jandarmii au fost chemați de localnicii din comuna Gura Teghii să intervină într-o zonă abruptă de pe albia unui pârâu pentru a salva un cerb rănit la un picior.

Misiunea jandarmilor a fost coordonată de un medic veterinar specializat în astfel de salvări.

”Împreună cu jandarmii l-am anesteziat, încărcat în autoutilitară și adus la Buzău pentru îngrijiri medicale. După cum vedeți, starea s-a îmbunătățit după o zi pe alta”, declară Valentin Doană, medic veterinar

La operațiune au participat și reprezentanți ai Ocolului Silvic Siriu, pentru care astfel de scenă nu a fost deloc o premieră.

Pădurarul Marius Mocanu spune că animalele au instinctul, atunci când sunt în pericol sau simt că li se apropie sfârșitul, să caute adăpost fie pe malurile apelor, fie în apropierea comunităților umane, unde știu că nu mai sunt urmărite de prădători.

”De obicei, se duc în zone din acestea unde sunt așezări omenești pentru că încearcă să scape de animale sălbatice, chiar de câini hoinari, se retrag din munte când sunt răniți în fuga lor de lup, de urs, și vin aproape de albia râurilor pentru a scăpa de aceștia, chiar între așezările omenești”, spune Marius Mocanu, angajat al Ocolul Silvic.

Cerbul a fost adăpostit la baza sportivă a Inspectoratului de Jandarmi Buzău până la sfârșitul săptămânii trecute, după care a fost transferat pentru recuperare în menajeria pensiunii ”Izvorul Bucuriei”, de pe malul lacului Siriu.

Primește frecvent vizita jandarmerițelor Beatrice și Ana și a medicului veterinar din Buzău, pentru a-i administra medicamentele. După însănătoșire, cerbul Ghica va fi eliberat în pădurile din Munții Buzăului.

Fii Reporter