miercuri, 24 aprilie, 2024

VIDEO Peste o sută de buzoieni, prezenți la festivitățile dedicate Zilei Eroilor

VIDEO Peste o sută de buzoieni, prezenți la festivitățile dedicate Zilei Eroilor

Facebook
Twitter
Email

Garnizoana Buzău a organizat, joi, ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor, prilej cu care au fost cinstiţi eroii români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

Manifestările au debutat la „Domul Central” din Cimitirul Eroilor cu o ceremonie de depuneri de coroane de flori la care au participat autorităţi locale şi judeţene, generalul de flotilă aeriană Ovidiu Bălan, din partea Garnizoanei Buzău, reprezentanţi ai instituţiilor şi ai unităţilor militare din garnizoană, militari activi, în rezervă sau retragere.

Momentele principale ale manifestării au fost oficierea slujbei de mulţumire şi laudă – Te Deum, de către un sobor de preoţi, alocuțiunile oficialităților prezente la eveniment, ceremonia de depuneri de coroane de flori, precum şi survolul avioanelor şi elicopterelor Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Bobocu.

Întreaga ceremonie a durat mai puțin de oră, timp în care în Cimitirul Eroilor s-au strâns puțin peste o sută de persoane. Manifestările se vor încheia, la ora 21.00, printr-o ceremonie militară şi religioasă de aprindere a unei candele la fiecare cruce de erou din Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău.

Cimitirul Eroilor din Buzău, inaugurat la 8 octombrie 1931 şi reamenajat în anul 2018, este cel mai mare de acest fel din ţară. Aici se odihnesc rămăşiţele pământeşti a 7.867 de eroi necunoscuţi şi a altor 1786 eroi: 134 români, 753 germani, 744 austro-ungari, 136 ruşi şi bulgari, 14 turci şi cinci italieni.

Ziua Eroilor a fost marcată și la Râmnicu Sărat

O primă ceremonie a avut loc, dimineață, la monumentul eroului Pavel Zăgănescu. Reprezentanții Filialei ”Cultul Eroilor” Râmnicu Sărat au participat la slujba de pomeniere a fostului căpitan de pompieri român, care a condus Compania de Pompieri români în bătălia din Dealul Spirii de la 13 septembrie 1848, împotriva trupelor otomane.

La prânz, a avut loc o ceremonie religioasă, urmată de depunerea de coroane la Monumentul Eroilor de la Cimitirul din municipiu.

La depunerea de coroane de la Monumentul Eroilor din incinta Cimitirului din Râmnicu Sărat au fost prezente autoritatile, consilierii locali, reprezentantii partidelor politice, dar si institutiile publice, Politia Locala, Armata, unitățile de învățământ si cadrele militare aflate în rezervă. În cadrul ceremoniei, s-a oficiat o slujbă de pomenire a celor căzuți pe câmpurile de luptă.

Ceremonii militare dedicate Zilei Eroilor în garnizoana Buzău

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului.

Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.

În această zi, se face pomenirea şi cinstirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

În toate lăcaşele de cult s-au tras clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ s-a păstrat un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.