sâmbătă, 2 decembrie, 2023

VIDEO Omar Hayssam, numele asociat cu prăbuşirea economică a oraşului Nehoiu

VIDEO Omar Hayssam, numele asociat cu prăbuşirea economică a oraşului Nehoiu

Facebook
Twitter
Email

De numele lui Omar Hayssam se leagă cea mai neagră perioadă din istoria oraşului buzoian Nehoiu. Sirianul a falimentat fabrica Foresta Nehoiu, prin fraude economice, lăsând fără loc de muncă peste o mie de oameni. În 2010, procurorii DIICOT au dovedit infracţiunile economice care au generat prăbuşirea fabricii de prelucrare a lemnului din Nehoiu, iar sirianul a primit trei ani de închisoare cu executare. Foresta Nehoiu, întreprinderea care până la Revoluţie oferea peste 3.000 de locuri de muncă localnicilor de pe Valea Buzăului, a fost ruinată în numai patru ani de noul proprietar, sirianul Omar Hayssam, devenit patron la începutul anilor 2000.

Din uriaşa fabrică de prelucrare a lemnului au mai rămas astăzi câteva societăţi mici, cu foarte puţini angajaţi. „Venirea lui Omar Hayssam la Nehoiu a avut un impact negativ în ceea ce priveşte viaţa oamenilor de aici, pentru că în anii ’90, până să vină Hayssam, societatea Foresta Nehoiu avea aproximativ 3.000 de angajaţi, iar acum, în 2013, mai sunt cam 600 de angajaţi la o fabrică de mobilă şi la încă o linie de peleţi. Rata şomajului în oraşul Nehoiu a crescut foarte mult, lucru care se simte şi în bugetul local”, spune Ionuţ Milea, viceprimarul oraşului Nehoiu.

Omar Hayssam a intrat în atenţia procurorilor în 2004 pentru fraude economice, săvârşite la Foresta Nehoiu. Era acuzat că a pus la cale o reţea de firme căpuşă prin care a reuşit falimentarea societăţii. Mai precis, grupul infracţional coordonat de sirian prelua pe sume nesemnificative activele firmei din Nehoiu, în timp ce datoriile acesteia către stat creşteau.

Locuitorii oraşului Nehoiu spun că Hayssam merită pedepse foarte dure, deoarece a produs adevărate drame sociale în micul oraş din munţii Buzăului. În 2010, Omar Hayssam a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul Foresta Nehoiu, pentru bancrută frauduloasă şi constituire de grup de criminalitate organizată. În acelaşi dosar a fost judecat şi fratele sirianului, Mohamad Omar, care a primit doi ani de închisoare.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.