duminică, 25 februarie, 2024

VIDEO O mie de buzoieni au participat la manifestările organizate cu ocazia Unirii Principatelor Române

VIDEO O mie de buzoieni au participat la manifestările organizate cu ocazia Unirii Principatelor Române

Facebook
Twitter
Email

Evenimentul a avut loc în curtea Muzeului Județean. Cele mai așteptate momente au fost reconstituirea sosirii delegaţiei condusă de Alexandru Ioan Cuza la Buzău, din urmă cu 158 de ani, și hora unirii. În hora buzoienilor s-a prins chiar domnitorul Cuza, interpretat de un tânăr actor buzoian, Vlad Trifaș.

Oaspetele și-a făcut apariția călare pe un cal alb și a vorbit despre idealul de veacuri al românilor: Unirea Principatelor.

Evenimentul a continuat cu o horă imensă formată, la îndemnul personajului Alexandru Ioan Cuza, din câteva sute de buzoienii prezenți în public și oficialități. Lanţul uman, în care s-au prins deopotrivă copii, părinţi şi bunici, a înconjurat clădirea muzeului județean. La final, a urmat un moment artistic susținut de artiștii Centrul Judeţean de Cultură şi Artă.

”Înainte de toate, dragi buzoieni, aș vrea să vă mulțumesc că astăzi sunteți prezenți într-un număr atât de mare pentru a celebra ziua aceasta frumoasă de 24 ianuarie, o zi care va rămâne mereu în sufletul nostru, al românilor. Din 24 ianuarie 1859, începem să fim mai uniți, mai apropiați unii de ceilalți, începe făurirea statului național unitar român, începem să simțim toți cu aceeași inimă”, a spus prefectul Carmen Ichim.

27067561_525863004448749_4707522019898724084_n

În premieră pentru buzoieni, la manifestări au participat și doi cai din cadrul Detaşamentului de Cavalerie al Direcției de Jandarmi a Municipiului București, care păstrează în gena lor sângele nobil al unor rase apreciate. Aceștia impresionează printr-o statură impunătoare: peste 1,70 m, greabăn reliefat, spinare scurtă, crupă puternică, tendoane solide, copite sănătoase şi rezistente.

Parte a activităților dedicate Zilei de 24 ianuarie de la Buzău a fost și parada costumelor purtate de jandarmi la mijlocul secolului al XIX-lea.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.