VIDEO Nuntă ca pe vremea lui Decebal. Mirii și invitații au purtat straie populare și s-au ospătat numai cu bucate de la stână

Prima nuntă, în satul dacic de la Năeni. Ajutați de un preot cu suflet mare, doi tineri sărmani au acceptat să locuiască în ”satul dacic” pe care Fundația Sfântul Sava îl construiește între dealurile din Năeni. Tot cu ajutor din partea preotului, cei doi au avut parte duminică de o nuntă nemaivăzută, tradițională, așa cum făceau strănunii noștri.

O mare de oameni îmbrăcați în straie populare s-a revărsat duminică peste valea în care a început să răsară vatra satului dacic de la Năeni, contruit de fundația preotului buzoian Mihail Milea. Ocazia: nunta a doi tineri sărmani, din zona de munte a Buzăului, care au decis să se mute în micuța comunitate.

Ionuț și Nicoleta, el de 25 de ani, ea, de 18 ani, și-au unit destinele după rânduiala unei nunţi tradiţionale, după rosturile pe care le urmau şi strămoşii noştri cu sute, poate mii de ani în urmă.

Un polițist din Mizil, Petre Ștefan, și soția sa le sunt nași noilor locatari ai satului dacic, în care mai trăiesc alți trei bărbați. Părinții spirituali ai familiei nou întemeiate, Șindrilaru, nu s-au dat în lături nici de la pregătirea nunții tradiționale. ”Este o mare bucurie să ajutăm acești tineri frumoși dar fără posbilități”, spune nașul cuplului Nicoleta și Ionuț.

Cei doi au avut bucuria să spună da în faţa primarului şi a nuntaşilor, toți purtători cu mândrie ai iei. ”Ne bucurăm să avem de astăzi doi noi locuitori ai comunei Năeni, pe Ionuț și Nicoleta, care vor locui în acest sat turistic, să-i zicem, aflat la 4 kilometri distanță de centrul comunei Năeni”, a declarat Petre Burducea, primarul comunei Năeni.

Tinerii au fost cununați religios de trei preoți, în ”altarul dacic”, o bisericuță mică, săpată într-un mal de pământ. Cunune le-au fost coronițe din flori. După ceremonialul religios, nuntașii și mirii au încins o frumoasă horă românească apoi au s-au adunat în jurul meselor.

pozaxxx

Ionuţ şi Nicoleta sunt doi tineri din Lopătari, fără posibilităţi materiale, care au fost luaţi sub aripa sa de părintele Mihail Milea. El le-a aşezat viaţa pe un făgaş de normalitate şi a făcut ca dragostea lor să se consfinţească creştineşte, în Biserică, prin taina cununiei. ”Sperăm ca nașterea acestei familii, aici, în satul dacic, o premieră absolută, să fie imboldul pentru dezvoltarea acestei comunități”, spune preotul Mihail Milea, președintele Fundației Sf. Sava din Buzău.

Tot tradițional a fost și meniul festiv. Petrecăreții s-au ospătat cu tocănițe la ceaun cu mămăligă, caș și urdă din stâna satului dacic, pește și pâine de casă. Locuitorii satului dacic vor avea în curând alte motive de a petrece. Mireasa este grvidă iar peste două luni în satul dacic va fi prima naștere, apoi va urma primul botez.

Buzau, nunta in satul dacic sdb from stiridebuzau on Vimeo.

Fii Reporter