vineri, 24 mai, 2024

VIDEO Noi expoziții de arheologie, inaugurate la Muzeul Județean Buzău. Un schelet de 4.000 de ani, expus în premieră în România

VIDEO Noi expoziții de arheologie, inaugurate la Muzeul Județean Buzău. Un schelet de 4.000 de ani, expus în premieră în România

Facebook
Twitter
Email

Duminică, de Ziua Națională a Culturii, Muzeul Județean Buzău a vernisat două expoziții permanente, Neo-Eneoliticul și Epoca Bronzului la Buzău. Cele două săli aflate la etajul instituției de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu au fost amenajate pe parcursul ultimului an și începând de astăzi își așteaptă vizitatorii, alături de celelalte secții ale Muzeului Județean.

Cele două expoziţii de arheologie, care ilustrează Neo-Eneoliticul şi Epoca Bronzului în zona de curbură a Carpaţilor, aparțin secției de Arheologie. Toate obiectele expuse provin din siturile buzoiene şi au o inestimabilă valoare arheologică şi nu numai.

muzeu 3

De asemenea, la amenajarea sălilor de expoziție, s-a renunţat la folosirea butaforiei pentru expunere, toate materialele fiind aduse din zonele de cercetare, inclusiv straturi de pământ şi seminţe de acum câteva mii de ani.

Tot aici, poate fi văzut, în premieră, şi un mormânt reconstituit întocmai, aşa cum a fost el descoperit, care conține un schelet de femeie, cu o vârstă de 30 – 35 de ani, care a fost găsit în decursul cercetărilor de la Cârlomăneşti. Fiecare os din componenţa scheletului a fost aranjat cu multă migală de doctorul în antropologie Mihai Constantinescu, de la Institutul de Antropologie Francisc Rainer, din Bucureşti.

20170115_111935

Pentru a afla cât mai mult despre exponatele din epoca bronzului, vizitatorii vor avea acces la tehnica modernă din zilele noastre. Mai precis, tablete pe care vor putea fi găsite şi răspunsurile la întrebările vizitatorilor. Aceştia vor putea afla dacă, în acele vremuri, se naviga pe râul Buzău, ori cu ce se jucau copiii sau cum se îmbrăcau femeile.

De Ziua Culturii, conducerea Muzeului Județean Buzău a făcut un bilanț al activităților cultural educative găzduite pe parcursul anului 2016 și a prezentat programul acțiunilor programate în anul 2017.

Prima acțiune, după vernisarea celor două săli care a avut loc duminică, va fi și în acest an organizarea celei de-a doua ediții a Zilei Micii Uniri, în data de 24 ianuarie, acțiune care se dorește a fi mai amplă decât ediția din 2016.

Astfel, pe lângă Hora Unirii care va înconjura Muzeul Județean, Ziua Micii Uniri va mai găzdui o prezentare a drapelelor de luptă ale unităților subordonate Diviziei 2 Infanterie Getica, o prezentare a unui exercițiu de mânuire a armelor, o scenetă istorică dedicata zilei de 24 ianuarie organizată în colaborare cu Teatrul George Ciprian și a Centrului Județean de Cultură și Artă, dar și un moment folcloric organizat de Centrul Județean de Cultură și Artă.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.