VIDEO Mormântul misterios: secretul statuii unei mame care îşi strânge în braţe cei şase copilaşi

Cimitirul Dumbrava din Buzău, cel mai vechi din municipiu, este un adevărat muzeu cu importante monumente funerare, unele dintre ele învăluite în mister. Aici se află un vechi şi straniu mormânt al unei mame, despre care se pune că a murit plângând, după ce i-au murit toţi cei şase copii.

Mormântul se află la mijlocul cimitirului şi este vegheat de un ansamblu statuar, colorat strident, care înfăţişează o mamă în mărime naturală, ce-şi strânge la piept cu disperare cei şase copilaşi.

Lipsa unor informaţii precise a lăsat loc de interpretări. O legendă urbană spune că ar fi vorba despe o femeie blestemată, careia îi mureau copiii la scurt timp după naştere, chiar de Crăciun fără ca vreun doctor să o poată ajuta.

După şase prunci pierduţi, se spune că mama a murit şi ea, plângând şi a fost înmormântată alături de copiii ei. Alţii spun că statuia aminteşte de un episod sângeros, în care soţul şi-ar fi omorât întreaga familie deodată.

O a treia variantă a legendei spune că toţi copilaşii, împreună cu mama lor, ar fi murit otrăviţi cu ciuperci.

Se spune că, după ce i-a îngropat pe toţi şase şi a rămas singură, a cam luat-o razna. Nebună, şi cu inima ruptă de durere, femeia simţea că nu mai are nici un rost pe lume. La scurt timp, biata nefericită a murit în somn. Oamenii vorbeau că atunci când a fost găsită, faţa ei şi perna erau ude de lacrimi. A plâns până şi-a dat duhul. A fost îngropată în acelaşi mormânt, alături de cei şase copii ai ei.

Nenorocirea s-ar fi petrecut în urmă cu mai bine de un secol. ”Sunt variante conform cărora familia îngropată aici ar fi fost a meşterului care a construit gardul cimitirului Dumbrava”, a precizat istoricul Valeriu Nicolescu.

După o vreme, rudele femeii au comandat monumentul funerar care să amintească tuturor de această poveste tristă. Peste câteva decenii locul de veci a fost vândut, iar noii proprietari au refuzat să demoleze ansamblul sculptural. Statuia a rămas în picioare şi azi.

Se spune că locul ar fi bântuit şi că, în zilele foarte liniştite, răsună din mormânt plânsetele copiilor care au fost îngropaţi împreună cu mama lor.

Nimeni nu poate să confirme legendele din jurul mormântului, dar cert este un lucru: misterul îi intrigă anual pe sute de turişti, care vin la cimitirul Dumbrava din Buzău, sa vadă locul de veci şi statuia.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI