VIDEO Minunea din Țara Luanei: cascadă de opt metri, redescoperită de un fotograf cu ajutorul unei drone

O cascadă de opt metri înălțime stă ascunsă în inima munților, pe raza comunei Bisoca. Aflată la aproximativ 70 de kilometri de municipiul Buzău, pe un afluent al râului Râmnic, Mălușel, cascada uimește cu frumusețea ei.

Liniștea deplină oferită de pădurile ce o ascund este întreruptă doar de sunetul apei ce se lovește cu putere de stâncile dure ce o păzesc, ca niște străjeri.

Fotograful Valentin Bildaru este printre puţinii oameni care au ajuns să admire splendoarea oferită de natură. ”Se află pe Valea Râmnicului, undeva în nordul jud. Buzău, în comuna Bisoca, aprox. între satele Pleși și Lacurile”, scrie Vali Blidaru pe pagina sa de Facebook.
Fotograful buzoian a ajuns acolo cu greu, după ce auzise de loc, apoi l-a căutat cu o dronă și după zgomotul apei.

Înarmat cu aparatul foto și drona, a plecat la drum hotărât să găsească cascada și să o imortalizeze în imagini. A luat la pas toate potecile și drumurile forestiere, până când, într-un final, a auzit zgomotul apei ce curgea grăbită la vale.

”Se merge spre Vintilă Vodă, apoi la Grunjul de la Mânzălești și apoi se urcă pe drum neasfaltat, se trece prin Plavățu, apoi se continuă cumva în munte către satul Pleși. Undeva pe acolo, prin nord, este totul foarte sălbatic și vezi numai mașinile de la exploatările forestiere”, scrie Vali Blidaru.

Cascada este cunoscută de localnicii din zonă și de un mic grup de pasionați de drumeții. ”Este accesibil pe tronsonul Grunj-Jghiab și Plavățu -Bisoca; mult mai distrus este pe zona Bisoca – Vintilă Vodă”, este mesajul lui Drenea Constantin sub fotografiile postate în premieră pe Facebook.

”Localnicii o numesc «Cascada de pe case » iar într-o carte am găsit-o cu denumirea de «Cascada Chișatoarea »”, completează Elena Bâra.

Artistul fotograf spune că acestă cădere de apă seamană foarte bine cu cea de la Cașoca, cu foarte mici diferențe.

”Seamănă foarte mult, și ca ochi de apă, aceeași dispunere a stâncilor, numai că e mai înaltă cu vreo doi metri și are un debit mai mic decât cea de la Cașoca. Se află pe un afluent al râului Râmnic iar de la drumul principal cred că sunt în jur de 400 de metri până la cascadă.”, spune Valentin, un fotograf cu o experiență de peste 25 de ani în domeniu.

Zona de munte a judeţului Buzău mai are, pe lângă cascada prezentată recent de Vali Blidaru, încă două căderi de apă foarte frumoase: La Şipot şi Pruncea. Acestea impresionează nu atât prin dimensiuni, cât prin frumuseţea lor şi a peisajului din jur. Sunt, de asemenea, un pretext pentru turişti de a vizita şi alte obiective deosebit de frumoase ale Buzăului.

Fii Reporter