miercuri, 21 februarie, 2024

VIDEO Mâncărurile unice și sănătoase din Ținutul Buzăului, strânse într-un festival devenit atracție turistică

VIDEO Mâncărurile unice și sănătoase din Ținutul Buzăului, strânse într-un festival devenit atracție turistică

Facebook
Twitter
Email

Festivalul mâncărurilor gătite lent, numai din produse locale, este noua atracție turistică a Ținutului Buzăului. Târgul gastronomic ține două zile și are loc în fiecare lună de vară, în comuna Berca. Pizza cu afumături, ciorba de babic, pituștile la grătar și celebrii cârnații de Pleșcoi, uscați și afumați, s-au numărat printre tentațiile culinare care au atras atenția participanților la ediția din acest weekend.

Turiștii care au ajuns la festivalul de mâncare gătită lent, organizat în grădina unei pensiuni din apropierea Vulcanilor Noroioși, au fost curioși să guste din ciorba la ceaun, făcută cu babic, un produs din zona Buzăului.

„Babicul în primul rând este o rețetă adusă de sârbarii din zonă iar ciorba este adaptată în zona Buzăului. Babicul are în compoziție boia făcută de grădinarii sârbari din zonă și în momentul gătirii această boia colorează ciorba”, declară Cezar Diaconescu, proprietar de pensiune.

Babicul iute și gustos a sfârâit și pe grătare, sub forma pituștilor. Sunt chiftele din carnea preparată pentru babic, o alternativă picantă la mult mai cunoscuții mititei.

„Pasta de babic, înainte să o băgăm pe mațul de vită, o facem pe grătar să o gustăm dacă e potrivită de sare sau usturat. Apoi continuăm să preparăm babicul. Asta este tradiția”, ne spune Alexandru Ghizdeanu, producător de afumături din Poșta Câlnău.

„Piața Artizanilor” a adus în prim-plan bunătăți locale deosebite, care au captivat toate gusturile și poftele. Cârnații de Pleșcoi, în diferitele sale moduri de preparare, nu aveau cum să lipsească de la festinul din Ținutul Buzăului.

„Avem la vânzare cârnații de Pleșcoi uscați, pentru care suntem atestați, cârnații de Pleșcoi semiafumați care sunt fără aditivi, doar carne și condimente naturale”, spune Constantin Frusinoiu,  producător de mezeluri tradiționale.

Sarmalele cu carne de capră, pizza cu afumături și brânzeturile maturate românești au fost alte opțiuni care au incitat simțurile vizitatorilor. Pe lângă preparatele tradiționale, festivalul a promovat și câteva sortimente de băuturi artizanale, ulei și miere de albine.

„Avem mierea de salcâm, acreditată bio. Este unul dintre cele mai  căutate produse din gama de produse apicole și este de o calitate deosebită, după cum se vede ca și claritate, ca și conținut de polen”, declară Alina Constantin, producător miere.

Vizitatorii festivalului de mâncare gătită lent, organizat în Berca, s-au declarat încântați de atmosfera evenimentului și de varietatea oferită de producătorii locali.

„Am pus accent foarte mare pe carne care vine de la producătorii locali, din ferme proprii, nu orice fel de carne, produse în mod tradițional, cu fum, cu sare, fără aditivi”, spune Thorsten Kirschner, organizator

Festivalul culinar din Berca se ține timp de două zile, în fiecare lună de vară. Reuneşte fermieri, producători de alimente, pensiuni agroturistice şi restaurante de pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO „Ţinutul Buzăului”.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.