miercuri, 24 aprilie, 2024

VIDEO Mamă și fiică din Mânzălești expun colecții de costume populare la târguri și festivaluri

VIDEO Mamă și fiică din Mânzălești expun colecții de costume populare la târguri și festivaluri

Facebook
Twitter
Email

O femeie din Mânzălești și mama ei și-au dedicat viața unui meșteșug practicat din ce în ce mai rar. Țes la război costume populare și colecționează cămăși vechi pe care le expun la târguri și serbări folclorice. Când intri să le admiri expoziția, afli chiar de la creatoare că obiectele de vestimentație au câte o poveste în spate.

În comuna Mânzăleşti, despre care unii istorici spun că este una dintre cele mai vechi aşezări umane din ţara noastră, arta țesutului vine din timpuri străvechi și se lasă moștenire de familie.

Octogenara Arica Leu pune și acum acul pe costumul popular și lucrează cot la cot cu fiica ei. Aurica Leu țese ca nimeni alta.

”Mi-a fost dat de mică să lucrez. Mergeam la cinci ani la bunica, intram fără să mă vadă, îi găseam ochelarii pe război și îi puneam la ochi pentru că așa credeam că trebuie. Am cusut, țesut, multe costume populare, păretare, macaturi. Mama mea țesea și ea dar era ocupată cu creșterea noastră, a animalelor”, spune Aurica Leu.

Aurica și fiica ei, Viorica Copăcel, țes la război costume populare și colecționează cămăși vechi pe care le expun la târguri și serbări folclorice. Când intri să le admiri colecția, afli și câte o poveste.

”Eu și mama mea lucrăm ii, rochițe, tot ce vrea lumea. Toate sunt foarte vechi și au povești. Atrage mult atenția cămașa cu cocoși. Când a fost confecționată ea, lumea făcea lumină cu lampa, iar femeile se culcau mai devreme și cânta cocoșul la 12 noaptea să o scoale să se ia de treabă, să lucreze. Nu se sculau iar cocoșul mai cânta o dată la 4 dimineața. Este cea mai prețuită cămașă”, spune Viorica Copăcel, artist popular.

vlcsnap-2018-06-17-12h53m29s865

Cel mai nou costum popular din colecția familiei are un secol vechime. Multe au stat îngropate câțiva ani pentru a fi salvate pe timp de război.

”Nemții când treceau luau tot ce găseau în casele oamenilor și femeile noastre, ca să le mai rămână câte ceva, pentru că făceau troc cu ele, luau porumb de la Vlașca, cu cămășile și cu fotele, le-au îngropat. Vedeți că are o culoare un pic mai închisă. La fel, a fost îngropată și cea cu floricelele grena și roz. Cele mai noi sunt de 100 de ani, de la străbunica mea”, spune Viorica Copăcel.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.