sâmbătă, 18 mai, 2024

VIDEO Localnicii din Lipia, revoltați după ce hoții de fier vechi au profanat zeci de morminte în cimitirul din sat

VIDEO Localnicii din Lipia, revoltați după ce hoții de fier vechi au profanat zeci de morminte în cimitirul din sat

Facebook
Twitter
Email

Din cauza sărăciei, hoţii de fier vechi au ajuns să dea iama şi prin cimitire. De câteva săptămâni, poliţiştii din localitatea buzoiană Merei încearcă să dea de urma unor infractori care au devastat aproape 30 de morminte, din cimitirul satului Lipia. Hoţii au fugit cu portiţele grilajelor şi câteva cruci din metal. Localnicii din Lipia au constatat, în urmă cu trei săptămâni, că cimitirul lor fusese călcat de hoţii de fier vechi. După ce s-a dat vestea în sat despre vizitele nocturne ale hoţilor, sătenii au venit pe rând să-şi contabilizeze pagubele. Au găsit aproape 30 de grilaje cu portiţe lipsă, cele mai multe morminte profanate fiind la marginea cimitirului.

„Cimitirul este împrejmuit doar cu un gard viu şi doar în faţă este cu gard de fier. E posibil ca hoţii să fi venit prin spatele cimitirului, pentru că văd că s-au distrus mai mult în spate”, a declarat Ştefan Chircă, primarul comunei Merei.

Poliţiştii au fost sesizaţi despre furtul din cimitirul Lipia şi au demarat o anchetă. „Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie comunal Merei desfăşoară toate activităţile ce se impun în vederea identificării autorilor. Pe lângă activităţile specifice de cercetare şi investigare, poliţiştii efectuează inclusiv verificări la centrele de colectare a deşeurilor industriale, unde ar fi putut fi valorificate bunurile sustrase”, a precizat cimisarul şef Florina Crucianu, purtător de cuvânt al IPJ Buzău.

Localnicii se gândesc serios să strângă bani pentru a tocmi un paznic care să le păzească cimitirul. Dacă vor fi găsiţi, vinovaţii riscă închisoare de la 45 de zile, până la 17 luni, în cazul în care fapta va fi încadrată la profanare de morminte, iar pentru furt calificat, făptaşii riscă între doi şi nouă ani de închisoare.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.