joi, 22 februarie, 2024

VIDEO Liceeni din Buzău, în excursie la tabăra de sculptură de la Năeni. S-au organizat singuri pe Facebook

VIDEO Liceeni din Buzău, în excursie la tabăra de sculptură de la Năeni. S-au organizat singuri pe Facebook

Facebook
Twitter
Email

Mai mulți prieteni virtuali s-au hotărât, pe rețeaua de socializare, să organizeze excursii în județul Buzău, pentru a afla din istoria locurilor. Au fost deja la Năeni, unde este o tabără de sculptură în aer liber, realizată de elevi în anii ’80. În demersul lor, au fost ajutați de Direcția de Tineret.

Puțini știu că celebra tabără de sculptură de la Măgura are o copie la doar câteva zeci de kilometri distanță. Pe o suprafață mai mică, cu mai puține lucrări, tabăra de la Năeni este încă prea puțin cunoscută, deoarece nu a avut parte de aceeași mediatizare.

Sculpturile sunt rodul muncii a 14 veri la rând a sute de elevi de liceu din Slobozia și Buzău. În piatră, copiii si-au dăltuit viziunea supra istoriei, maternității, vieții și morții.

La o aruncătură de băț de Buzău, pe dealurile Istritei, într-o poiană scăldată de razele soarelui, cu câmpia de o parte și Carpatii de cealaltă, tabăra de la Năeni stă mărturie a voinței dictatorului comunist care a condus decenii România. Imediat ce s-a închis tabăra de la Măgura, Ceaușescu a ordonat deschiderea unei alte tabere într-o zonă despre care aflase ca e bogată în piatra.

Cu ordin de la partid, Gabi Manole, discipol al lui Corneliu Baba, a strâns elevii pe care îi avea la clasă, la Liceul de Artă din Slobozia, și s-a conformat. Adolescenții au scăpat de cenzură , nu se știe cum, și au lăsat posterității mărturii ale talentului, imaginației și sufletului lor de artist.

S-au cărat pe șantier tone de calcar din carieră și rând pe rând bolovanii au căpătat forme și înțelesuri. Piatra a primit lovitură după lovitură de daltă și a prins forma și înțeles.

Un grup de liceeni din Buzău au aflat de la prieteni despre lucrările făcute de tineri asemenea lor și au vrut să vadă cu ochii lor măiestria dăltuită în piatra. ” Noi am decis să venim la Năeni deoarece peisajul este frumos, am prins o vreme frumoasă, și ca să evadăm din spațiul orașului. Au avut multă imaginație cei care au sculptat așa ceva”, a spus unul dintre copii.

Liceenii s-au organizat pe un site de socializare și au plecat să-și cunoască județul, altfel decât la orele de curs. În grup am gasit-o și pe Vanessa, eleva în Liban.

”Am venit să vizitez România și mi-a spus Bianca să vin cu ea în excursie, cu prietenii, și mi-a plăcut foarte mult că am venit. E prima oară când văd așa ceva. Sunt foarte talentați copii care au realizat aceste sculpturi”, ne-a spus Vanessa, eleva libaneză.

În demersul lor, au fost ajutați cu sfaturi de conducerea Direcției de Tineret Buzău. ”Avem în județul Buzău tineri cu inițiativă extraordinară. Acești tineri pe care îi avem lângă noi au venit din timp, au cerut informații suplimentare despre ce ar putea face în vacanța de vară, în a descoperi frumusețile județului Buzău. Este lăudabil că în loc să își petreacă timpul altfel, se unesc, se asociază, iar noi ca instituție le oferim cele mai bune sfaturi”, a declarat Valerian Țuclea, director DJTS Buzău.

Despre tabăra de la Năeni nu se găsesc prea multe jnformații însă fotografiile făcute de adolescenți alături de lucrările sculptate în calcar vor trezi cu siguranță și interesul altor turiști.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.