VIDEO Grătare și mese bogate, printre mormintele din cimitirul Sf. Gheorghe, de Paștele Blajinilor

În cimitirele din Buzău au sfârâit grătarele mai ceva ca în ziua de Paști. Grupuri numeroase de țigani au petrecut Paștele Blajinilor, sau Paștele Morților, printre cruci și morminte, unde au întins mese, au ciocnit ouă roșii și i-au pomenit pe cei trecuți dincolo. Sărbătoarea nu apare în orânduiala Bisericii Ortodoxe.

De Paștele Blajinilor, în cele mai multe locuri din țara noastră, oamenii merg în cimitire pentru a da pomană ouă roșii, cozonac și pască și să pună flori pe morminte. Se crede că în această zi sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană.

În această zi, în fiecare an, Cimitirul Sfântul Gheorghe, de la marginea Buzăului, devine mai animat și mai colorat ca oricând. Familii înstărite de țigani întind mese bogate lângă mormintele celor pe care i-au pierdut, convingerea lor fiind aceea că îl bucură pe ”adormit” cu mirosul bucatelor și veselia celor vii.

blajinii (9)

Bărbații au aprins grătarele pe care au pus la fript carne de miel, porc și pui, iar femeile s-au ocupat de aranjatul meselor. Nimeni nu s-a atins de bucate, până să fie sfințite de preot. Țiganii care păstrează tradiția spun că înainte să se așeze la masă, trebuie să stea mai întâi la slujba din biserică, apoi să tămâie mormintele. Chiar dacă în nicio carte de cult tiparită cu binecuvantarea Sfântului Sinod nu se află tipicul specific acestei slujbe, ea este de multe ori improvizată. Obiceiul este tolerat de preoți atâta timp cât praznicele nu au loc în prima săptămână de după Paște, când primează bucuria învierii.

Țiganii sunt convinși că morții lor se bucură dacă ospețele dintre cruci ies așa cum trebuie. ”Știam ce mănâncă morții noștri și am gătit ce le plăcea lor, pe lângă ouăle roșii și cozonacii care se fac acum de Paște. Eu am visat pe cineva mort care mi-a zis că au fost așa de bune sarmalele alea și friptura aia la grătar, că a mâncat de nu a mai putut. Eu chiar cred că e ceva cu pomenile astea”, spune Vanghele, încercând să ne convingă că ceea ce fac ei este mai mult decât un obicei vechi.

În cimitirul buzoian, Paștele Blajinilor este prilej de întâlnire pentru rudele celor care au trecut pe lumea cealaltă. În jurul bătrânului Grafian, un lider din comunitatea de țigani din municipiul Buzău, s-au adunat bărbați și femei din toată Europa. ”Noi am venit din Italia, Spania, Germania ca să fim cu părinții, bunicii noștri care au murit. Am făcut Paștele cu viii, iar acum petrecm cu morții. După asta o să plecăm înapoi”, spune Grafian.

Festinul romilor printre morminte s-a încheiat după orele prânzului, când au plecat pe rând unii în mașini scumpe, alții, cu căruța trasă de cai. Mesele le-au fost curățate rapid de sărmanii care s-au îmbulzit să apuce din resturile lăsate de țiganii avuți.

Biserica nu recunoaște Paștele Blajinilor sau Paștele Morților, originile acestei sărbători fiind, probabil, din timpurile precreştine, când strămoşii noştri erau păgâni.

Paste blaj sdb from stiridebuzau on Vimeo.

Fii Reporter