VIDEO Gemuri, plăcinte și sarmale fierte în bostan, ”vedetele” Festivalului Dovleacului de la Poșta Câlnău

Ce se poate face din dovleac? Aproape orice preparat culinar. Asta încearcă să demonstreze producătorii agricoli din Poșta Câlnău, județul Buzău, care au înființat un festival dedicat dovleacului. Timp de trei zile aromele îi vor imbia pe pofticiosi iar maeștrii bucătari le vor arăta pe viu secretele rețetelor.

Festivalul Dovleacului organizat în comuna Poșta Câlnău, ajuns deja la a doua ediție, a fost înființat după modelul vecinilor din Serbia și Republica Moldova. Localnicii vor să arate cât de sănătos este dovleacul și ce minunății de preparate se pot face din el.

După ce anul trecut a doborât recordul cu un dovleac de 122 de kilograme, anul acesta Ionel Horhocea a adus un alt bostan uriaș. ”Din dovleacul ăsta de 100 de kilograme mănâncă o familie numeroasă și vecinii lor. E foarte bun pentru organism, pentru că are antioxidanți”, spune Ionel Horhocea, producător agricol din Poșta Câlnău.

Și nu numai plăcinte s-au preparat. Mai nou, și sarmalele se fierb în dovleac. ”Sarmalele fierte în dovleac prind o aromă deosebită în dovleac. Am pus condimente, piper, sare, delicat, boia de ardei, orez și ouă. Le-am băgat de aseară la cuptor, să pâlpâie încet așa ca să pătrundă bine”, spune Ilinca Ion, localnică.

După felurile principale, la desert avem dulceață de dovleac, din cubulețe, care seamănă la gust cu dulceața de gutui.

La festival au venit și producători din Republica Moldova, dornici să facă schimb de rețele și de sfaturi de cultivare. Ei au adus cu ei gemuri și sucuri de dovleac.

Pofticioșii sunt așteptați până duminică seara la Festivalul Dovleacului. Organizatorii le-au mai pregătit demonstrații de gătit cu maeștri bucătari și concerte de muzică populară. Producătorii agricoli locali își vor prezenta standurile pe care au expus toate soiurile de dovleci, bostani, bostani furajeri sau tărtăcuțe.

Fii Reporter