miercuri, 11 septembrie, 2024

VIDEO „Fetita cu păpădia”, lucrare de artă murală cât un bloc cu șapte etaje

VIDEO „Fetita cu păpădia”, lucrare de artă murală cât un bloc cu șapte etaje

Facebook
Twitter
Email

Un inedit proiect de regenerare urbană, Sus Muralul, urmărește pictarea zidurilor exterioare ale mai multor clădiri din municipiul Buzău. Cea mai amplă lucrare de artă murală din cadrul proiectului a fost executată pe zidul unui bloc cu șapte etaje din apropierea Parcului Tineretului.

După ce au fost înfrumusețate mai multe clădiri ale instituțiilor de învățământ din Buzău, a sosit și rândul blocurilor de locuințe să-și schimbe înfățișarea prin proiectul „Sus Muralul”. Lucrarea de pe blocul 1A reprezintă o fetiță care suflă într-o păpădie.

Cei doi artiști care execută lucrarea, Miruna Blănaru și Cristian Scutaru, au conceput-o în așa fel încât aceasta să interacționeze cu spațiul verde de la baza blocului, în funcție de schimbarea anotimpurilor.

„Lucrarea își propune o integrare a copacului din fața blocului într-o poveste, astfel încât primăvara, vara, atunci când copacul este înfrunzit și are o coroană bogată, să pară că fetița din imagine se apropie să-i dea un pupic copacului, simbolizând grijă și drag de natură, iar toamna și iarna, când frunzele cad, să se dezvăluie în spatele copacului o păpădie în care suflă de fapt copilul, în jocul său, punându-și dorințe, simbol al copilăriei și al inocenței”, scrie Oana Matache, viceprimar al municipiului Buzău, pe pagina sa de Facebook.

Fetița din opera de artă murală poartă o coroniță din flori și o ie înflorată, arătând conexiunea ei puternică cu natura și tradiția românească.

„De asemenea, așa cum zboară fulgii de păpădie, ne putem gândi și la căderea fulgilor de zăpadă, iarna. Lucrarea este în acest fel interactivă cu anotimpurile ce se perindă și se poate integra foarte bine în mediul urban înconjurător, având vizibilitate foarte bună de pe aleea principală a Parcului Tineretului”, mai spune Oana Matache.

Proiectul ”Sus muralul” va fi continuat la Grădinița cu Program Prelungit numărul 4, la Școala 11 și la Liceul Henry Coandă. În curând, o parte din blocurile de pe bulevardul Unirii își vor schimba fațadele de un gri comunist cu altele în culori mai vesele și mai optimiste. Municipalitatea buzoiană se află în căutarea unor alte blocuri potrivite pentru a fi pictate, bineînțeles, cu acordul majoritar al locatarilor.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

ABC-ul Managementului deșeurilor

Educația pe tot parcursul vieții este un element important atât la nivel de individ, cât și de comunitate. Gestionarea responsabilă a deșeurilor necesită înțelegerea principiilor