VIDEO Drumul spre Vulcanii Noroioşi trece prin tărâmul fructelor proaspete şi naturale

Aveţi drum în Buzău sau sunteţi în excursie către Vulcanii Noroioşi? Atunci trebuie să ştiţi că în zonă găsiţi cele mai gustoase fructe, naturale şi proaspete. La Cândeşti, un fost mare bazin pomicol al ţării, aproape toţi localnicii au livezi în curte şi vând la poartă roadele culese din pomi în aceeaşi zi.

Valentina Gheorghe este unul dintre zecile de comercianţi din Cândeşti pe care îi vezi zilnic lângă standurile amenajate de-a lungul drumului naţional care leagă Buzăul de Braşov. Grădina şi pomii din curte îi oferă marfă proaspătă toată vara, iar cele mai mari vânzări le are în weekend, atunci când se înmulţesc turiştii care merg să viziteze Vulcanii Noroioşi.

”La noi găsiţi tot ce vreţi, caise, prune, vişine. Sunt mai ieftine decât la piaţă, sunt naturale şi proaspete. Le culegem dimineaţa şi după trei ore le scoatem la poartă”, spune Valentina.

Anastasia are 20 de ani şi este un ajutor de nădejde pentru părinţi, în această perioadă, când standul cu fructe şi legume de la poartă trebuie aprovizionat continuu.

”Toate fructele şi legumele de pe tarabă au fost culese dimineaţă. Familia e împărţită, unii cu culesul, alţii la poartă”, ne spune Anastasia.

Satul Cândeşti, localitate aflată la 15 kilometri distanţă de Buzău, era cunoscut pentru întinsele livezi care aprovizionau cu fructe toată ţara. Aproape toţi localnicii au devenit pomicultori pricepuţi.

”Tot ce se găseşte aici e natural. Pe vremuri, a fost bazin pomicol aici, cu mulţi meri. Şi soţul meu la tractoare, aici, la livadă a lucrat. Acum, s-au plantat şi alţi pomi, pruni, cireşi iar oamenii cu asta se ocupă”, spune o localnică din Cândeşti.

În această perioadă, fructele vândute la porţile gospodăriilor din Cândeşti costă între cinci şi zece lei kilogramul. Cele mai ieftine sunt vişinele şi prunele, caisele costă şapte lei kilogramul iar cele mai scumpe sunt piersicile.

Fii Reporter