VIDEO Drama prin care trece o mamă cu două fetițe, una cu autism. Sunt pe cale să fie evacuate din odaia în care se îngrămădesc toate trei

Dintr-un moment în altul va rămâne fără un acoperiș deasupra capului pentru cele două fetițe, una dintre ele foarte bolnavă. Este drama prin care trece o văduvă, după ce a aflat că trebuie să părăsească odaia în care locuiește împreună cu copilele.

Proprietarul vrea să renoveze casa și le-a dat termen să plece. Femeia spune că este conștientă că locuiește în condiții jalnice, spațiu foarte mic, pereți cu mucegai, dar este totuși un acoperiș deasupra capului.

O odaie de 20 de metri pătrați este universul în care își duc traiul Vasilica Spâneci și fetele ei. După ce i-a murit soțul, a fost dată afară de soacră, cu copile cu tot. I s-a făcut milă unui sătean din Mătești, plecat în Italia, și a primit cele trei suflete în casa lui, însă numai în fosta bucătărie de vară.

Condițiile de trai sunt jalnice. ”Aici era bucătărie de vară, am găsit aragaz, frigider dar nu puteam sta cu ele și am făcut cameră de locuit iar afară, în magazie, am făcut o bucătărie”, spune Vasilica.

Femeia se împarte între gospodărie și fetițele sale, mai ales că una dintre ele, cea mică, are nevoie de o atenție specială. Suferă de o formă severă de autism. ”Este foarte greu și mă chinui cu ea la copaie, că este mare, dezvoltată de la medicamente. Sunt condiții improprii pentru un copil. Dar, să mă ținăDumnezeu sănătoasă, pentru că numai pe ele le am”, se plânge femeia.

Cele trei suflete supraviețuiesc cu 1.400 de lei lunar, din alocații și indemnizațiile fetei bolnave. Mama nu se vaită, pentru că, spune ea, se descurcă să facă economie astfel încât să le ajungă banii de mâncare toată luna. ”Din banii pe care îi avem ne descurcăm, pentru că la țară mai este și pe caiet. Avem 1.400 de lei pe lună din indemnizație de însoțitor și alocația ei dublă, din care plătim utilități, aragaz, curent, pentru că nu stă fără televizor”, spune Vasilica.

De câteva zile, Vasilica a primit somație de la proprietar să părăsească odaia. Nu au unde să se mute. În sat nu le vrea nimeni în gazdă din cauza fetiței bolnave, care țipă când are crize.”Nu mă primește nimeni cu ea, pentru că are momente când țipă, trântește. Fuge lumea de noi. Am anunțat tot satul, și preotul, dar nimeni nu a venit să găsim ceva. Nu vreau palate, decât oleacă de condiții să pot să îmi cresc copiii. Nu vreau să ajung pe stradă”, se plânge femeia.

CITEȘTE TOT REPORTAJUL ÎN ADEVĂRUL.RO

Fii Reporter
Loading...
DISTRIBUIȚI