VIDEO Botezul cailor, vechi obicei în satele din Bărăganul buzoian. La Smeeni, una din cinci familii are căruță

Pe 6 ianuarie, atunci când creştinii sărbătoresc Boboteaza, în satele din Bărăgan există un obicei rar întâlnit prin alte părţi ale ţării: botezul cailor. În judeţul Buzău, tradiția stropirii animalelor cu agheasmă mai rezistă doar în satele comunei Smeeni, unde caii sunt sursa de trai pentru numeroşi gospodari.

Pentru tinerii din Smeeni, ziua de Bobotează este singurul prilej din an de a se făli cu priceperea în mânuirea hamurilor sau cu frumusețea armăsarilor. Încă de dimineață, ei au venit călare la biserică, din toate cătunele comunei Smeeni, pentru a-și binecuvânta animalele.

După ce preotul a terminat slujba la altar, a ieşit afară ca să sfinţească apa pentru oameni după care, cu mănunchiul de busuioc, a stropit cu agheasmă animalele aduse la poarta bisericii.

La Smeeni, una din cinci familii deține cel puțin un cal, animal care este folosit ca mijloc de tracțiune la muncile câmpului. Creșterea cailor este o tradiție care se moștenește de la o generație la alta iar tainele călăritului se deprinde încă din copilărie.

Ţăranii consideră că botezul cailor, tradiţie care se pierde în negura vremii, fereşte animalele de toate relele.

După ce animalele au primit, cuminţi, botezul, a început din nou parada călăreţilor, pe uliţele satului. De Bobotează, primesc agheasma toate animalele din gospodărie, atunci când oamenii vin de la biserica și își stropesc locuințele și grajdurile.

 

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI