VIDEO Arheologii extind săpăturile în beciul medieval ivit după surparea șoselei, în municipiul Râmnicu Sărat

După mai bine de o lună de la surparea din Râmnicu Sărat care a scos la iveală o veche pivniță, arheologii au început marți cercetările pentru a stabili dacă descoperirea accidentală are sau nu valoare istorică. Săpătruile vor dura cel puțin o lună, perioadă în care traficul de pe DN2E85 rămâne deviat pe un fir, spre nemulţumirea mai ales a șoferilor.

Specialiştii de la Muzeul de Istorie din Buzău vor săpa pentru a vedea cât este de mare pivnița de sub pământ și vor analiza arhitectura pentru a identifica perioada în care a fost construită.

Arheologii de la Muzeul Județean au primit în urmă cu câteva zile avizul de la Ministerul Culturii, iar astăzi au început lucrările la groapa surpată în urmă cu o lună la Râmnicu Sărat. S-a stabilit ca în primă fază să fie degajat pământul, toată distrugerea, toată dărâmătura, după care va fi tăiat asfaltul pe o suprafaţă care să asigure securitatea, să nu existe probleme de surpare.

După ce groapa va fi golită de moloz, arheologii vor începe cercetarea propriu-zisă. Groapa de pe Drumul European 85 din Râmnicu Sărat va rămâne deschisă pe termen nelimitat. Arheologii vor stabili dacă descoperirea accidentală are valoare istorică abia după ce vor face cercetări amănunţite. Specialiştii nu ştiu însă cât pot dura aceste cercetări.

Craterul este deja o atracție pentru râmniceni, până să devină obiectiv turistic. Pentru mulți, hruba pe care o vor cerceta arheologii este un bun prilej să dea frâu liber imaginației. Misterioasele caverne, cred ei, ar putea ascunde de la comori, statuete, arme, până la butoaie cu vin.

Pragmaticii au însă alte păreri. Despre menținerea vechii pivnițe la vedere, părerile sunt împărțite. Și mai supărați sunt șoferii și localnicii de pe strada pe care a fost deviat traficul pe firul de mers către Bucureşti. Ei se plâng de zgomot şi că în timp pereţii caselor se vor crăpa.

Autorităţile locale spun că au transmis o solicitare Ministerului Transporturilor ca lângă oraş să fie construită o centură ocolitoare. Pe 23 februarie asfaltul s-a surpat pe drumul european 85. O maşină care era parcată în acea zonă a ajuns cu totul în groapă.

Fii Reporter