joi, 28 martie, 2024

VIDEO Are 100 de ani, a fost prizonier la ruși dar tot ar pune mâna pe armă dacă ar mai putea

VIDEO Are 100 de ani, a fost prizonier la ruși dar tot ar pune mâna pe armă dacă ar mai putea

Facebook
Twitter
Email

Ar merge la război, să-și apere țara, chiar și la vârsta extrem de înaintată pe care o are. O spune cu hotărâre un veteran de război din județul Buzău, care împlinește 100 de ani pe 23 februarie. Este la curent cu știrile despre războiul care mocnește la granițele României și are un mesaj extrem de important: cu rușii nu e de joacă.

Comunitatea din Gherăseni l-a aniversat în avans pe ultimul veteran de război din localitate, în biserica din centrul comunei. Pe 23 februarie 2022, nea’ Neculai Coconel împlinește onorabila vârstă de 100 de ani.

Veteranul de o sută de ani a primit sfânta împărtășanie, apoi a fost invitat pe un scaun în fața altarului, acolo unde i-au fost înmânate câteva daruri simbolice din partea celor prezenți.

Alături i-au fost familia, zecile de credincioși prezenți la slujbă, dar si reprezentanți ai veteranilor din teatrele de operații din Buzău. Întrebat de războiul care mocnește la granițele României, bătrânul a spus ca ar merge sa lupte din nou, daca ar mai fi în putere.

”Am luptat cu rușii, ne-au luat prizonieri să ne ducă în Rusia. Dar s-au hotărât ofițerii noștri cu ai lor, la Prut, și ne-au eliberat. Două zile și două nopți nu ne-au dat apă, mâncare, nimic”, povestește veteranul de 100 de ani.

Neculai Coconel mărturisește că a stat trei ani pe front. După ce a scăpat din Rusia, a luptat cu nemții, înaintând cu trupele române până în munții Tatra, din Cehoslovacia. A ajuns acasă, pe jos, după ce a parcurs mii de kilometri în 20 de zile.

„În Cehoslovacia, la Praga, au fost lupte grele până am ajuns în Germania. Erau morții ca bolovanii. Săreai peste ei ca să înaintezi. Eu mă mir cum oi fi scăpat. Pământul era plin de morți. În 1945 ne-a adus în țară”, povestește veteranul din Gherăseni.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.