vineri, 23 februarie, 2024

VIDEO Act istoric, la Palatul Comunal. Primarii din Buzău și Soroca au semnat un acord de înfrățire pe vecie

VIDEO Act istoric, la Palatul Comunal. Primarii din Buzău și Soroca au semnat un acord de înfrățire pe vecie

Facebook
Twitter
Email

Ședință festivă, astăzi, în Consiliul Local Municipal Buzău. La lucrări au luat parte oaspeți din Basarabia: primarul orașului Soroca și o mare parte dintre consilierii locali, dar și episcopul de Soroca. Primarii celor două orașe au semnat un acord de înfrățire pentru totdeauna între Buzău și Soroca, act ce va viza și o colaborare în plan economic, nu doar socio-cultural, ca până acum.

La ședința CLM de luni din Palatul Comunal au participat și oaspeți sosiți tocmai din Republica Moldova, respectiv primarul Victor Său și consilierii locali ai orașului Soroca. Cele două părţi au semnat prelungirea pentru totdeauna a acordului de înfrățire a orașelor Buzău și Soroca. Evenimentul a debutat cu intonarea celor două imnuri naționale.

Acordul de înfrățire vizează și o colaborare în plan economic, nu doar schimburi de experiență între angajații primăriilor Buzău și Soroca sau vizite reciproce între elevi și cadre didactice, așa cum s-a întâmplat până acum.

În cadrul ședinței, primarul de Buzău, Constantin Toma, și-a exprimat convingerea că acest document va crea noi oportunități de dezvoltare în toate domeniile pentru ambele localități.

„Astăzi, în ultima ședință de consiliu local, ședința normală, am avut o ședință comună cu Consiliul Local Soroca și am pus pe ordinea de zi înfrățirea pentru totdeauna cu acest oraș din nordul Moldovei. A fost o înțelegere pe cinci ani care s-a terminat în 2017, deci nu mai funcționa și am considerat, având în vedere Centenarul de anul viitor, să încercăm să facem o ședință comună cu ei”, a explicat primarul orașului, Constantin Toma.

Festivitățile de la Primăria Buzău s-au încheiat cu un moment artistic susținut de Grupul Vouă.

Proiectele social-culturale realizate între Buzău și Soroca au început în anul 1993, inițiatorii fiind, pe de-o parte, Alexandru Oproescu, fost director al Bibliotecii Județene Buzău, iar de cealaltă parte, Ana Bejan, pe atunci prefect al raionului Soroca.

Situat în nord-estul Moldovei, Soroca este unul dintre cele mai frumoase orașe din Moldova, fiind celebră în special pentru Cetatea Soroca, obiectiv turistic vizitat anual de către zeci de mii de turiști. Acolo funcționează o filială a Bibliotecii Județene Buzău dar și o biserică românească, prin eforturile preotului buzoian Mihail Milea, cel care deține titlul de cetățean de onoare al celor două orașe surori.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.