vineri, 24 mai, 2024

Urmele gloanțelor din gardul unei clădiri din Buzău, mărturia unei confruntări sângeroase între soldați nemți și sovietici

Urmele gloanțelor din gardul unei clădiri din Buzău, mărturia unei confruntări sângeroase între soldați nemți și sovietici

Facebook
Twitter
Email

Modernizarea fostului spital I.C. Brătianu din Buzău este aproape de finalizare. Aici va fi amenajat un centru pentru expoziții, administrat de Muzeul de Istorie. În 1944, în faţa acestei clădiri a avut loc o ambuscadă sângeroasă. O unitate germană aflată în retragere a fost nimicită de militari sovietici.

Spitalul I.C. Brătianu din Buzău a luat fiinţă în anul 1872 sub denumirea de „Spitalul Judeţean” şi a fost cea mai mare unitate sanitară din municipiu, până după 1970, când a fost inaugurat Spitalul Judeţean Buzău.

Amplasat la intersecţia străzii Spiru Haret cu Bulevardul Nicolae Bălcescu, imobilul servit şi ca spital militar în primul război mondial, iar apoi a fost folosit pentru tratarea bolilor chirurgicale, de ochi şi la naşteri.

În 1944, în fața spitalului, o unitate germană aflată în retragere a fost întâmpinată de militari sovietici care ajunseseră cu câteva zile înainte în ţara noastră. Mărturia bătăliei sunt câteva găuri din gardul imobilului, produse de glonț.

Acolo a avut loc o ambuscadă care a surprins, în septembrie 1944, trupe germane ce tocmai scăpaseră din confruntările militare de la Pogoanele, Brădeanu şi Albeşti-Smeeni şi se îndreptau către Buzău în încercarea de a se deplasa către şoseaua spre Nehoiu şi a se retrage către Germania.

Potrivit istoricului Valeriu Nicolescu, trupele germane care se aflau în retragere dinspre Brăila şi Ialomiţa către Transilvania au fost hăituite de armata română, în câmpia Bărăgan.

Trei confruntări au avut loc pe raza județului Buzău, la Pogoanele, Brădeanu şi Albeşti-Smeeni, în urma cărora unitatea germană a suferit importante pierderi. Militarii germani care au scăpat celor trei lupte au ales ca rută de retragere spre Germania Valea Buzăului, prin Nehoiu, traversarea oraşului Buzău fiind inevitabilă.

”Grupul de germani, format probabil din câteva zeci de oameni, a purtat ultima luptă la Albeşti-Smeeni, după care s-a îndreptat către Buzău. (…) Suferiseră pierderi serioase în cele trei lupte, după ce au fost hărtăniţi de armata română, erau sleiţi de puteri, disperaţi să se retragă spre Ardeal apoi spre Germania”, a declarat istoricul buzoian, Valeriu Nicolescu.

Cei câțiva zeci de soldați germani au intrat în orașul Buzău prin zona Cimitirului Evreiesc însă au nimerit chiar în faţa sovieticilor care se baricadaseră în spatele gardului din fier forjat care împrejmuia Spitalul I.C. Brătianu.

Întâmpinaţi cu rafale de mitralieră, nemții au răspuns cu foc de armă, însă, după aproximativ o jumătate de oră de lupte, cei care au scăpat cu viaţă au fost nevoiţi să se predea.

”Intrând pe strada Iancu Demetriade, actualmente Spiru Haret, apropiindu-se de spitalul I.C. Brătianu au fost întâmpinaţi, potrivit relatărilor tatălui profesorului Moşneaga, de un puternic baraj de mitraliere grele amplasate în spatele unor lucrări genistice din curtea spitalului Brătianu, moment care a condus la mutilarea gardului, semne care au rămas până astăzi. Încercarea lor disperată a fost sortită eşecului, trupele fiind capturate şi duse în lagăr”, a relatat istoricul buzoian Valeriu Nicolescu.

Fostul spital, monument istoric, a fost închis şi lăsat să se degradeze după anul 2000. Abia în 2020, autoritățile județene au obținut finanțare pentru reabilitarea imobilului, inclusiv conservarea gardului din fier forjat care păstrează urmele episodului din septembrie 1944.

Aici va fi amenajat un centru pentru expoziții, administrat de Muzeul de Istorie. Pentru modernizarea clădirii cu valoare de patrimoniu, din municipiul Buzău, au fost alocate aproximativ 4 milioane de euro, din bugetul de investiţii al Uniunii Europene.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.