joi, 22 februarie, 2024

Unic în România: Muzeul Județean amenajează la Cârlomănești un sat preistoric, cu colibe din epoci diferite și un templu în mijloc

Unic în România: Muzeul Județean amenajează la Cârlomănești un sat preistoric, cu colibe din epoci diferite și un templu în mijloc

Facebook
Twitter
Email

Muzeul Județean Buzău și o asociație culturală realizează lângă șantierul arheologic Cârlomănești un sat preistoric, unic în România, cu colibe din epoci diferite, cu un templu în mijloc, altare şi gropi pentru păstrarea alimentelor. Au fost ridicate deja o casă și câteva anexe. Va fi unul dintre punctele de atracție turistică de lângă Buzău.

Proiectul Muzeului Județean Buzău a început să prindă contur în luna iulie 2013, atunci când consilierii judeţeni buzoieni au aprobat o hotărâre prin care alocau suma de 70.000 de lei pentru a cumpăra 5.000 de metri pătraţi de teren, în satul Cârlomăneşti, comuna Verneşti.

Zece colibe vor fi construite în satul preistoric

În primăvara anului 2014, Muzeul Județean Buzău a încheiat un parteneriat cu Asociația Culturală Arkadia prin care acest ONG se angaja să susțină proiectul atât prin participare directă, doi dintre membrii asociației având studii de specialitate, cât și financiar.

”Avem în vedere organizarea unui sat preistoric care să cuprindă locuințe, anexe și cel puțin un sanctuar din cele cercetate până în prezent pe situl Cetățuia de la Cârlomănești. Ne dorim să fie cam zece locuințe din diferite epoci istorice, neo-eneolitic, epoca bronzului, epoca fierului și Antichitate. Pe lângă locuințe vor fi cuptoare de ars oale și nu numai”, a declarat Daniel Costache. director adjunct al Muzeului Județean Buzău. Citește mai mult pe adevarul.ro.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.