vineri, 23 februarie, 2024

Un cercetător român a descoperit că municipiul Buzău are o poziție geografică specială care poate deveni un brand turistic

Un cercetător român a descoperit că municipiul Buzău are o poziție geografică specială care poate deveni un brand turistic

Facebook
Twitter
Email

Municipiul Buzău este cel mai mare oraș din România aflat la jumătatea distanței dintre Polul Nord și Ecuator. Descoperirea a fost făcută recent de geograful Alexandru Boroiu, de la Universitatea din Pitești. Calculele profesorului arată că jumătatea distanței dintre Polul Nord și Ecuator nu este Paralela 45, ci cu 16,2 kilometri mai spre nord.

Alexandru Boroiu i-a transmis edilului din Buzău informația cu privire la descoperirea geografică chiar de Ziua Națională. Profesorul piteștean a atașat un fișier cu datele care justifică stiințific faptul că municipiul Buzău este cel mai mare oraș din Romania situat exact la jumătatea distanței Ecuator — Polul Nord.

Primarul Constantin Toma a declarat că în adresa transmisă de cercetător, acesta sugera că municipalitatea poate dezvolta un produs turistic, benefic pentru comunitatea locală. „Buzăul are o poziție geografică specială, ce poate fi valorificată excelent ca brand turistic. Administrația locală poate cultiva, justificat științific, un nou brand turistic, benefic pentru comunitatea locală”, a afirmat Alexandru Boroiu.

Geograful Alexandru Boroiu i-a mai spus primarului municipiului Buzău că a prezentat rezultatul cercetării sale în cadrul mai multor conferințe științifice naționale. Acesta s-a arătat totodată dispus să se deplaseze și la Buzău, pentru a demonstra afirmațiile făcute și a le oferi autorităților locale informații suplimentare.

Progresul calculelor matematice i-a permis profesorului universitar Alexandru Boroiu să descopere că umătatea distanţei dintre Ecuator şi Pol se află în realitate cu 16,2 kilometri la nord de Paralela 45. „Dacă pământul ar fi o sferă, jumătatea dintre Pol şi Ecuator ar fi la Paralela 45, dar, cum el e turtit, atunci şi ea e mai spre nord”, a explicat profesorul Boroiu.

Conform calculelor profesorului Boroiu, realizate printr-un sistem complicat de coordonate şi aproximări pe baza „elipsoidului Krasovvsky“, latitudinea exactă de la jumătatea distanţei de la Ecuator la Pol (cu distanţe 5.001,205 km spre ambele) este 45 grade 08’ 37,8’’ N. Această linie a „paralelei mijlocii“ taie trei oraşe: Buzău, Curtea de Argeş şi Horezu.

Alexandru Boroiu este prodecan al Facultăţii de Mecanică şi Tehnologie din cadrul Universităţii de Stat din Piteşti. Este autorul a 29 de cărţi şi manuale universitare, precum şi a peste 200 de lucrări ştiinţifice publicate.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.