joi, 22 februarie, 2024

Un alpinist buzoian vrea să cucerească două dintre cele mai înalte vârfuri din lume, în mai puțin de 24 de ore

Un alpinist buzoian vrea să cucerească două dintre cele mai înalte vârfuri din lume, în mai puțin de 24 de ore

Facebook
Twitter
Email

Alpinistul buzoian Gabriel Băicuș vrea să reușească ceea ce nimeni nu a mai reușit până acum, adică să escaladeze, într-un interval de numai 24 de ore, două vârfuri muntoase din Himalaya. Este vorba despre Everest, cel mai înalt vârf din lume (8.848m), și Lhotse, al patrulea ca mărime din masivul himalayan.

Gabriel Iulian Băicuș și-a propus să escaladeze vârfurile Everest și Lhotse în perioada aprilie-mai 2022, în mai puțin de 24 de ore. Dacă va reuși, ascensiunea va constitui o premieră în alpinismul românesc.

Buzoianul, în vârstă de 36 de ani, și-a propus ca prin această expediție, care face parte dintr-un proiect mai amplu numit „Himalaya 148”, să pună și România pe harta țărilor care susțin performanța în alpinism.

Odată cu această misiune, mărturisește alpinistul buzoian pe pagina de internet dedicată acestui proiect, atrage atenția, prin astfel de inițiative, ”atât asupra sportului ca mod de viață sănătos, cât și asupra protejării naturii, a munților”.

Gabriel Iulian Băicuș, originar din Nehoiu, mărturisește că iubește muntele și simte o conexiune aparte cu natura, dar mai ales cu înălțimile. Până acum a cucerit vârfuri muntoase din Europa, Africa și Asia, iar acum se pregătește pentru cea mai grea expediție a viații sale.

Pasiunea pentru munte l-a transformat din 2017 în consultant, planificator și coordonator de drumeții și expediții pe cei mai înalți munți din lume. ”Îmi doresc să fiu o inspirație pentru tinerii din România care-și doresc să fie răsplătiți, așa cum simt eu că sunt, cu sentimentul de auto-împlinire și cunoaștere, dar și de putere și înțelepciune pe care muntele îl oferă”, transmite Gabriel Băicuș.

Dubla Everest-Lhotse în mai puțin de 24 de ore a fost reușită pentru prima dată în anul 2011 de către americanul Michael Horst, care a făcut traseul fără întoarcere în tabăra de bază în aproximativ 21 de ore. Recordul mondial de viteză îi aparține din 2019 nepalezului Mingma Dorchi Sherpa care a atins cele două vârfuri în șase ore și un minut.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.