Turiștii români, consultați de o asociație care pregătește proiecte pentru promovarea Vulcanilor Noroioși

O asociație a lansat un sondaj online prin care strânge impresii despre vizitele și experiențele românilor la Vulcanii Noroioși. Șapte minute durează turul virtual prin schema de întrebări menită să le contureze inițiatorilor viitoarele proiecte pentru dezvoltarea și promovarea zonei.

”Dacă ai ajuns aici înseamnă că vrei să împărtășești cu noi impresii despre vizita ta la Vulcanii Noroioși”, este mesajul care îi întâmpină pe oaspeții site-ului creat special de Asociația Ținutul Buzăului pentru a strânge păreri despre cel mai cunoscut obiectiv turistic al județului Buzău.

Asociația Ținutul Buzăului administrează Geoparcul cu același nume, care se întinde pe teritoriul a 18 unităţi administrativ-teritoriale, și a iniţiat procedurile pentru a-l acredita UNESCO.

Prin contribuția participanților la sondaj, inițiatorii sunt ajutați să transforme experiența de vizitare de la Vulcanii Noroioși și de la celelalte obiective din Geoparcul Ținutul Buzăului ”într-una mai bună, mai interactivă și mai sustenabilă atât pentru vizitatori, cât și pentru comunitatea de aici”.

Șapte minute durează turul virtual prin schema de întrebări a Asociației Ținutul Buzăului menit să le contureze inițiatorilor viitoarele proiecte pentru dezvoltarea și promovarea zonei.

Vulcanii Noroioşi sunt grupaţi în patru areale: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici şi Beciu.

Fierbătorile sunt situate în nordul localităţii Berca şi reprezintă craterele cu o formă aproape circulară, care conţin noroi lichid. Gazele care ies la suprafaţă agită noroiul, fiind dată impresia că acesta fierbe.

Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari se află în partea centrală a depresiunii Berca, pe un platou arid, de formă circulară, unde există numeroase aparate active de 2-3 metri şi fosile de 6-8 metri, dezvoltate pe o suprafaţă de 22 de hectare. Aici predomină vulcanii care degajă noroi vâscos, care prezintă urme de petrol.

Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mici sunt ceva mai reduşi ca înălţime şi număr, excepţie făcând partea centrală a platoului, unde se află un con proeminent, înalt, care are în partea superioară două cratere active de mari dimensiuni.

La Beciu, vulcanii sunt situaţi pe o suprafaţă restrânsă, în apropierea drumului Beciu-Arbanaşi, activitatea acestora constând mai mult în fierbători.

Printre obiectivele de interes turistic care fac parte din Geoparcul Ţinutul Buzăului, geoparc care a obţinut deja statutul de Destinaţie Europeană de Excelenţă, pe lângă Vulcanii Noroioşi se mai numără Muntele de Sare de la Mânzăleşti şi Platoul Meledic, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, Aşezările rupestre din Munţii Buzăului sau Trovanţii de la Ulmet.

Fii Reporter