miercuri, 22 mai, 2024

Tone de gunoaie, adunate din lacul Siriu de membrii clubului PaddleX

Tone de gunoaie, adunate din lacul Siriu de membrii clubului PaddleX

Facebook
Twitter
Email

Voluntari din orașele buzoiene Nehoiu și Pătârlagele, împreună cu membri ai clubului PaddleX din zona de nord a județului Buzău, au organizat zilele trecute o acțiune de ecologizare pe Lacul Siriu, folosind Stand Up Paddle (SUP).

Cu o săptămână în urmă, la deschiderea sezonului de activități recreative pe Valea Buzăului, ghizii de la PaddleX și câțiva prieteni au profitat de temperaturile ridicate de la sfârșitul lunii martie pentru a explora Lacul Siriu.

Pentru că au descoperit o cantitate mare de deșeuri din plastic plutind pe suprafața lacului, iubitorii de sporturi pe apă au decis să organizeze o acțiune menită să curețe malurile și să atragă atenția asupra poluării masive a apelor județului.

O echipă formată din cinci entuziaști și specialiști s-au urcat pe plăcile de paddleboarding și au vâslit către zona desemnată pentru ecologizare.

În decurs de trei ore, au reușit să umple 30 de saci de 320 de litri cu PET-uri, încălțări, sticle, becuri și alte deșeuri plutitoare. Eforturile le-au fost sprijinite de Administrația Apelor Române și Primăria Siriu, care au contribuit la ridicarea sacilor de deșeuri prin intermediul operatorului de salubrizare.

Chiar și după mobilizarea lor, aproximativ 350 de kilograme de deșeuri fiind colectate, luciul apei și malurile rămân încă departe de a fi curățate.

Poluarea cu plastic a apelor devine o problemă tot mai presantă, afectând sănătatea faunei și florei, precum și a locuitorilor. Aceasta are, de asemenea, un impact direct asupra activităților economice din zonă. Pe râul Buzău, se practică raftingul, iar pe Lacul Siriu, turiștii se bucură de SUP și caiac.

Motivați să facă locul în care trăiesc și desfășoară activități mai curat, voluntarii au promis că vor reveni cu o mobilizare mai mare.

„Tragem un semnal de alarmă; problema microplasticului este urgentă, iar multe dintre PET-urile colectate din apă erau dezintegrate. Am găsit și o varietate de obiecte ciudate în apă, printre care biberoane, seringi și becuri. Cele mai multe erau PET-uri de bere și băuturi carbogazoase. Sperăm că sistemul de garanție al ambalajelor va contribui la rezolvarea măcar a unei părți a problemei poluării apelor”, a declarat liderul grupului CLOSER, Auraș Mihaiu.

În zona de nord a județului Buzău, parte integrantă a Geoparcului UNESCO, Ținutul Buzăului, există numeroși operatori de sporturi acvatice și de agrement, afectați de creșterea cantității de deșeuri.

Lacul de acumulare de la Siriu este foarte animat mai ales în weekend-urile de vară. Asta, pentru că aici vin turiștii în căutarea unui loc răcoros, departe de haosul din orașe. În zonă se poate practica PaddleX, un sport relativ nou, activitate de care se poate bucura toată lumea. Tura de vâslit pe lacul Siriu durează trei ore.

Paddleboarding-ul este un sport acvatic în care persoana stă în picioare pe o placă mare și folosește o vâslă pentru a se deplasa pe apă. Uneori, termenul „paddleboarding” poate fi folosit pentru a descrie și alte forme ale acestui sport nautic, inclusiv cea în care persoana stă în genunchi pe placă în loc să stea în picioare.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.