marți, 30 aprilie, 2024

Ținut de basm de la Curbura Carpaților, în cursa pentru Destinația Anului 2024

Ținut de basm de la Curbura Carpaților, în cursa pentru Destinația Anului 2024

Facebook
Twitter
Email

Geoparcul UNESCO „Ţinutul Buzăului” se află printre finalistele concursului Destinaţia Anului la categoria „Tărâmuri cu tradiţie şi istorie”, alături de zece destinaţii din ţară, între care Maramureşul istoric, Ţara Oaşului, Mărginimea Sibiului, Ţinutul Mănăstirilor din Bucovina sau Cetăţile dacice din munţii Orăştiei.

Geoparcul „Ţinutul Buzăului” a fost recunoscut drept sit UNESCO în luna aprilie 2022, fiind un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural de importanţă mondială.

„Competiţia are ca obiectiv premierea unor destinaţii turistice apreciate şi recunoscute de călători pentru ceea ce au de oferit ca obiective, experienţe şi servicii turistice, ducând la creşterea vizibilităţii acestora. Ne dorim să premiem acele locuri care reprezintă o inspiraţie pentru publicul larg şi care au o viziune sustenabilă pe termen lung”, a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, Simona Constantinescu, preşedintele juriului.

Geoparcul buzoian este situat în Regiunea de dezvoltare Sud-Est, în partea de nord a judeţului Buzău. Teritoriul propus se află în zona de curbură a Carpaţilor Orientali, la intersecţia drumurilor istorice ce leagă Muntenia, Transilvania şi Moldova. Cuprinde următoarele 18 comune, cu o populaţie de 52.500 locuitori.

„O zonă ca Ținutul Buzăului are multe comori ascunse, ce pot fi descoperite vizitând Muzeul Chihlimbarului – unic în țară sau GeoGate. Aici a luat naștere o cultură unică, ce e încă vie și poartă tradiții și stiluri de viață ancestrale. Printre locurile care transmit esența și autenticitatea Ținutului se numără Centrul de artă Aluniș, care organizează șezători cu localnicii pentru reînvierea tradițiilor și Zestrea Bisoceană, hub țărănesc care pune accent pe păstrarea tradițiilor zonei: cusut, țesut, opincărit, șezători tradiționale”, se arată în textul de prezentare a zonei.

Geoparcul „Ţinutul Buzăului” este cunoscut pentru atracţiile sale naturale precum Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari, comuna Berca şi Pâclele Mici, comuna Scorţoasa, Valea Slănicului cu Platoul Meledic, Grunjul de la Mânzăleşti, Focul viu de la Lopătari, Trovanţii de la Ulmet, Padurea Lacurile Bisoca cât şi pentru cele antropice, respectiv aşezările rupestre de la Aluniş-Colţi-Bozioru, mănăstirile Poiana Mărului, comuna Bisoca şi Găvanu, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, Casa Memorială Vasile Voiculescu de la Pârscov.

„În Ținutul Buzăului se află un teritoriu numit blue zone – o regiune în care mulți membri ai comunității au o durată de viață neobișnuit de lungă comparativ cu media populației de pe restul planetei. Acest exponent al longevității din Mânzălești se datorează păstrării unui stil de viață sănătos, încă profund legat de ritualurile agricole și de tradiții vechi. Gastronomia locală se remarcă printr-o tradiție culinară bogată, cu preparate autentice, transmise din generaţie în generaţie și realizate după reţete străvechi. Specialitățile fanion ale regiunii sunt cârnații de Pleșcoi, babicul, ghiudemul și pastrama de oaie”, descriu organizatorii competiției, pe site-ul destinatiaanului.ro.

Câştigătorii competiţiei vor fi anunţaţi pe 21 mai, în cadrul Galei Destinaţia Anului, care va avea loc la Bucureşti, la Ateneul Român.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.