luni, 22 iulie, 2024

Țiganii au petrecut Paștele Blajinilor cu grătare printre morminte

Țiganii au petrecut Paștele Blajinilor cu grătare printre morminte

Facebook
Twitter
Email

În cimitirele din Buzău au sfârâit astăzi grătarele mai ceva ca în ziua de Paști. Familii numeroase de rromi au petrecut prima parte a zilei printre cruci și morminte, unde au întins mese, au ciocnit ouă roșii și au pomenit numele răposaților.  În cimitirul Sf. Gheorghe din Buzău, Paștele Blajinilor a fost prilej de întâlnire pentru rudele celor care au trecut pe lumea cealaltă. Țiganii s-au pregătit pentru pomenirea morților ca de Paște. Au făcut ouă roșii, cozonaci dar și fripturi la grătar. Mici, cârnați și pulpe de pui au sfârâit pe jarul încins iar fumul s-a ridicat printre cruci și morminte.

De peste 30 de ani, Geana îsi pomenește morții așa cum a învățat: peste locul unde îi odihnesc rudele aruncă coji de ouă roșii și stropeste pământul cu vin roșu.

Țiganii care păstrează cu adevărat tradiția Paștilor Blajinilor spun că după ce se tămâie mormintele se așează la masă direct pe iarbă. Festinul rromilor printre morminte s-a încheiat după orele prânzului, când au plecat pe rând unii în mașni scumpe, alții, cu căruța trasă de cai.

Legendele spun că blajinii sunt un popor creștin, oameni virtuoși care umblă pe un ostrov, la umbra pomilor nefăcând rău nimănui.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.