vineri, 12 iulie, 2024

Salata picantă și prazul cu gust de usturoi, în curând în piețe

Salata picantă și prazul cu gust de usturoi, în curând în piețe

Facebook
Twitter
Email

Vom găsi la tarabele din piețe, în curând, praz sălbatic cu aromă de usturoi și salată picantă cu iz de muștar. Acestea sunt câteva dintre legumele descoperite sau aclimatizate în ultimii ani, de cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.

Soiul de praz cu gust de usturoi a fost descoperit de cercetătorii buzoieni printre plantele sălbatice din Pădurea Crâng. Sunt comestibile atât frunzele, cât și cățeii. Combină aroma de praz cu cea de usturoi și au gust ușor picant.

„După încadrarea botanică este cunoscut ca praz dar este de fapt tot o varietate de usturoi, cu diferența că tulpina este mai înaltă, frunzele sunt un pic mai late. Din punct de vedere gustativ, este la fel de bun. Noi cel puțin, în Bancă, l-am testat. Din punct de vedere gustativ este minunat”, declară Matilda Popescu, cercetător.

Cercetătorii buzoieni de la Banca de Gene vor să înmatriculeze această plantă ca fiind genotip exclusiv românesc. O vor prezenta în premieră la un important congres european de horticultură.

„Vorbim de o resursă naturală, prezentă în flora spontană, o resursă genetică endemică, ce merită a fi luată în studiu”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, director Banca de Gene Buzău.

O altă noutate în portofoliul unității de cercetare din Buzău este salata picantă, obținută prin încrucișarea mai multor soiuri. Aduce la gust cu muștarul, astfel că poate fi garnitura perfectă pentru mâncărurile mai grețoase, spun cercetătorii care o studiază.

„Salata este dorită atât de oamenii care vor să nmănânce alimente axate pe o latură vegetariană dar și de ceilalți oameni care dorec o masă diversificată. Salata este de dorit atât la friptură, cât și în meniul vegetarienilor”, spune cercetătoarea Matilda Popescu.

Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au reușit să aclimatizeze și un soi de cimbru cu aromă de lămâie și frăguțe, dar și mai multe varietăți de flori comestibile, precum crizantema. Unele dintre aceste plante ar putea fi comercializate în viitorul apropiat.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.