duminică, 14 iulie, 2024

Povestea ucigașului în serie care acționa de Anul Nou, transformată din ficțiune în episod din istoria criminalității

Povestea ucigașului în serie care acționa de Anul Nou, transformată din ficțiune în episod din istoria criminalității

Facebook
Twitter
Email

Într-un top al celor mai odioși criminali români figurează și Grigore Uruc, ”țăranul analfabet” dintr-o comună buzoiană care ucidea copii de Anul Nou. Povestea asasinului din anii `80 a fost rostogolită în mai multe publicații tip magazin drept un episod din istoria criminalității. Lansat de scriitorul de romane polițiste, Traian Tandin, episodul este o ficțiune, spun foști ofițeri de criminalistică din Buzău.

În topul celor mai odioşi ucigaşi români, realizat de ofiţerul criminalist Traian Tandin, analfabetul criminal Grigore Uruc este clasat pe locul patru.

De menționat că Traian Tandin este un scriitor român de romane polițiste. A lucrat ca ofițer criminalist în serviciul judiciar al Inspectoratului General al Poliției până în 2000, când a fost pensionat cu gradul de colonel. El a scris carți după aventurile sale ca ofițer.

Potrivit scriitorului, un ţăran anaflabet din Buzău a terorizat o ţară întreagă la sfârşitul anilor ’80, printr-o serie de crime de o atrocitate greu de imaginat.

Criminalul a acţionat vreme de patru ani numai în noaptea dintre ani. A fost penultimul infractor condamnat la moarte în România. Istoria este relatată cu amănunte precise de datare și localizare.

Astfel, aflăm că pe 2 ianuarie 1985, trupul neînsufleţit al unei copile de 14 ani a fost descoperit în interiorul unei centrale termice din Buzău. Copilul fusese omorât în chinuri cumplite. În urma anchetei declanşate imediat după descoperirea atrocităţii, poliţiştii au aflat că victima era un copil al străzii, pe nume Cerasela Dimineţ.

Cadavrul fetiţei era străpuns de multiple lovituri de cuţit. Anchetatorii şi-au dat repede seama că aveau de-a face cu un psihopat.

Deşi copilul murise în urma primei lovituri de cuţit, asasinul cu minte bolnavă continuase să îi schingiuiască trupul rămas fără viaţă. Omorul avusese loc chiar în noaptea de Anul Nou.

Opinia publică asocia crima cu numele unui ucigaș cunoscut care stârnise groază cu câţiva ani înainte. S-a crezut că a apărut un nou Ion Râmaru. În ciuda eforturilor depuse de anchetatori pentru depistarea criminalului, „dosarul Cerasela” s-a închis cu Autor Necunoscut.

Se spune că presiuni pentru găsirea criminalului ar fi venit chiar din partea lui Nicolae Ceauşescu, dar toate eforturile anchetatorilor care au lucrat la caz în următorul an s-au dovedit în zadar.

Asasinul de Anul Nou a şocat iar în 1986. Tot în noaptea de Revelion, un alt copil al străzii, în vârstă de 13 ani, a fost găsit mort în apropierea Şcolii generale nr. 4 din Buzău.

S-a crezut, într-o primă fază, că băieţelul a fost victima unei haite de câini vagabonzi. Trupul lui fusese sfârtecat de colţii unor patrupede.

În urma anchetei declanşate, s-a descoperit însă că băieţelul fusese ucis prin înjunghieri repetate, ca şi Cerasela. Anchetatorii au concluzionat repede că este vorba despre acelaşi autor. Vestea unei noi crime, cu acelaşi mod de operare, a îngrozit şi mai rău locuitorii oraşului. Nici de data aceasta criminalul nu a fost de găsit.

La Revelionul din 1987, toată poliţia era în alertă. Ceea ce oamenii legii anticipau că se va întâmpla, s-a adeverit. La câteva ore după trecerea în noul an, 1987, s-a descoperit un nou cadavru.

Cosmin Gruiu, un copil al străzii în vârstă de 14 ani, a fost descoperit mort. Fusese înjunghiat cu nu mai puţin de 24 de lovituri de cuţit. Nici de data aceasta criminalul nu a fost de găsit, iar dosarul s-a închis cu autor necunoscut.

Criminalul a fost prins în noaptea de Revelion din 1988. Anchetatorii au descoperit că autorul odioaselor asasinelor era Grigore Uruc, un ţăran analfabet din comuna ”Ţintaşi” de Buzău.

Omora din plăcere, o dată pe an, în oraşul Buzău, în noaptea de Revelion. Din păcate, criminalul a ajuns pe mâna poliţiştilor după ce mai făcuse o victimă.

În noaptea de Revelion din 1988, Grigore Uruc mai luase o viaţă: o fetiţă în vârstă de 13 ani. Copila îşi găsise sfârşitul înjunghiată de mai multe ori.

Criminalul vinovat de toate cele patru omoruri a fost judecat rapid. A fost condamnat la moarte şi executat în acelaşi an, la data de 11 iunie 1988.

Executarea lui Grigore Uruc a fost penultima condamnare la moarte din timpul regimului trecut. Numele lui, alături de cel al lui Râmaru, a rămas în istoria celor mai odioşi criminali români.

Personajul și crimele sale lipsesc din memoria foștilor criminaliști buzoieni

Episodul este o ficțiune, spun foștii criminaliști din Buzău. Un indiciu care generează dubii asupra veridicității materialului este menționarea unei comune care nu există în județul Buzău, Țintași.

Există comuna Țintești, lâgă municipiul Buzău, însă bătrânii de aici nu-și amintesc să fi avut printre ei un criminal în serie condamnat la moarte înainte de Revoluție. Numele Gricore Uruc nu are nicio rezonanță cunoscută printre oamenii trecuți de 60 de ani.

Nici foștilor polițiști din Buzău care au activat în anii `80 nu le sună cunoscut numele, ori un asemenea caz. ”Nu am avut la Buzău un asemenea criminal în serie. O astfel faptă anchetată în carieră mi-ar fi rămas întipărită toată viața în minte”, ne-a confirmat Ionel Lupu, fost criminalist în poliția Buzău.

Alți foști polițiști cred că povestea criminalului în serie Grigore Uruc ar putea fi transpunerea în spațiul local a vreunui caz mai vechi, din altă țară. ”Este o ficțiune și doar atât. Nu am auzit nici eu și nici alți colegi, unii de la poliția capitalei, să fi existat un asemenea criminal”, spune Neculai Zamfirescu, fost ofițer de poliție și doctor în științe criminale.

Potrivit lui Neculai Zamfirescu, cea mai odioasă crimă înregistrată în județul Buzău, la sfârșitul anilor `80, a fost uciderea de către un bărbat dintr-o comună buzoiană de la munte a propriilor copii.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.