O buzoiancă, olimpică la Biologie, admisă de drept la Facultatea de Medicină, vinde roșii la o tarabă din Piața Centrală. Și nu-i doar o ocupație sezonieră, ci un obicei deprins în familie. Diana Necula lucrează în grădină cot la cot cu mama ei, cadru didactic și director de școală.
Diana Necula este absolventă a Colegiului Național „B.P. Hasdeu” și deja admisă la Facultatea de Medicină din București, deoarece a luat medalie la Olimpiada Națională de Biologie. Cu toate acestea, tinerei nu-i este deloc rușine să vândă roșii în piață.
„Este plăcerea de a cunoaște oameni, de a vedea că oamenii sunt foarte încântați de ceea ce faci aici și că apreciază un om care este zâmbăreț, care le urează o zi bună și care le mai oferă și roșii foarte gustoase”, spune Diana Necula.
Diana este fiica cea mică a unei familii de intelectuali din comuna Gherăseni. Sora ei este deja studentă la Medicină, în București, iar mama este cadru didactic și directorul școlii din localitate. Pentru toți membrii familiei Necula, grădinăritul a devenit mai mult decât o pasiune.
„Ca și cadru didactic, trebuie încă un venit suplimentar pentru a putea rezista așa cum trebuie și soțul meu se ocupa cu agricultura, legumicultura, din generație în generație, el a preluat această meserie, și vom continua și noi cu drag”, spune Mădălina Necula, mama Dianei.
Pe Diana o găsim aproape în fiecare zi în Piața Centrală a Buzăului, în timp ce vinde tomate alături de mama ei, Mădălina. Fata de 18 ani este își petrece în spatele tarabei cu legume jumătate din zi, câte patru, chiar cinci zile pe săptămână.
„La școală petreceam mai mult cu copiii din sat, cu cei de la școală, decât cu propriii mei copii. Și în joacă au învățat că munca nu este o rușine. Ne-au văzut pe noi făcând aceste lucruri cu plăcere și le-am insuflat și lor plăcerea de a ne fi alături în primul rând”, declară mama Dianei Necula.
Prin munca în solariile familiei, din zorii zilei până seara, iarna pe frig sau în arșița din toiul verii, apoi interacțiunea cu clienții din piață, tânăra consideră că se dezvoltă social. Diana are multe calități: cântă, vorbește limbi străine, citește cărți, însă la fel de pricepută este și în grădinărit.
„Studiind biologia, mi se pare și mai interesant că încep să-mi dau seama ce se întâmplă aici. Știu cum crește planta, știu cum absoarbe apa. Noi cultivăm două soiuri, roșii roz și inimă de bou. Sunt în primul rând ciudățele prin faptul că sunt foarte mari”, spune Diana.
Diana Necula vrea să devină chirurg cardiolog și este conștientă ca urmează timp îndelungat de studiu și numeroase ore petrecute pe băncile facultății. Este decisă însă ca și în următorii ani să-și ajute mama în solarii, în tot ce va fi nevoie, de la sădit plantele, până la plivit, recoltat și mers cu legumele la taraba 227 din Piața Centrală.