Povestea bătrânei care nu a mai dormit de zeci de ani. A împlinit un secol de viață

Bătrâna Drăguța Ardeleanu este o adevărată legendă vie în comuna Săgeata. Renumele-i izvorăște din măiestria cu care croia rochii și haine bărbătești cât mai ales din ciudățenia care i-a marcat viața. Zeci de ani nu a dormit iar acum abia dacă ațipește câteva minute pe noapte.

Pe tanti Drăguța bătrânii de acum o știu încă de când erau domnișoare sau flăcăi, pentru că era croitoreasa care le lucra hainele pentru bal sau pentru diversele ocazii la care se mergea îmbrăcat la patru ace. Până și părinții lor se numărau printre clienții croitoresei de lux, Drăguța Ardeleanu fiind născută pe 14 februarie 1917. De Ziua Îndrăgostiților, a fost sărbătorită, cu tort și șampanie, de rude și vecini, la împlinirea unui centenar de viață. Pentru oaspeții bătrânei, întâlnirea organizată în căsuța ei deloc încăpătoare a fost un prilej pentru a depăna amintiri despre cea mai longevivă localnică din Săgeata.

S-a vorbit mai ales despre talentul ei în a coase frumoase rochii și costume bărbătești, despre puterea de muncă și despre efortul supraomenesc care, în timp, avea să-i schimbe viața ireversibil. Încă din anii adolescenței, Drăguța Ardeleanu obișnuia să își petreacă multe ore la mașina de cusut. După ce și-a întemeiat o familie, mergea ziua la muncile câmpului, la fermă, apoi îngrijea gospodăria până la lăsarea întunericului. După cântatul cocoșului, se punea la mașina de cusut, pentru a termina comenzile care veneau în avalanșă.

În numai câțiva ani, tanti Drăguța și-a dezvoltat o rezistență nemaipomenită la oboseală, astfel încât nu simțea deloc nevoia să pună capul pe pernă. ”Cum eram tineri, veneam de la distracție și veșnic la ea era lumină. Puteai circula noaptea fără grijă pentru că la jumătatea uliței era lumină, pentru că lucra tanti Drăguța. Lucra săraca și la lampă. De regulă se zice că pierzând somnul dăunează sănătății dar la dânsa e contrariul. Avea însă o voință extraordinar de mare când era vorba de posturi sau regim alimentar. Cred că și asta a contribuit la sănătatea ei”, spune una dintre sătence, fostă ucenică a bătrânei.

Vecinii mărturisesc că în perioada în care femeia era în putere, permanent se vedea lumina aprinsă în camera de lucru. Dimineața pleca la CAP iar noaptea croia, acest ciclu fiind repetat continuu timp de multe decenii. ”De copil o știu, pentru că suntem și vecini. O știu că a fost foarte muncitoare. Până la 80 și ceva de ani a lucrat croitorie iar la ea lumina nu se stingea niciodată. Plus că a învățat foarte mulți tineri meserie. Oamenii o apreciau și își croiau diverse modele de îmbrăcăminte, iar printre cliente au fost și bunica mea, mama, fina noastră. Era foarte vestită”, spune Sorin Tănase, primar în Săgeata.

După pensionarea din agricultură, tanti Drăguța a continuat mulți ani să coasă la bătrâna mașină Singer, pe care o are și acum în casă. Nu a mai putut să doarmă, chiar dacă ar fi vrut. Rudele spun că uimirea le era mare atunci când observau că, în ciuda nopților albe pe care le făcea, femeia nu simțea oboseală și nu dădea semne de slăbire fizică. Despre consăteanca lor care nu închidea un ochi noaptea au aflat repede toți localnicii din Săgeata, de la cei mici, până la cel mai vârstnic.

EXPLICAȚIA PSIHIATRILOR, AICI

 

Fii Reporter