vineri, 19 iulie, 2024

„Pietrele vii” din munții Buzăului uimesc mapamondul grație fanilor celebrului David Attenborough

„Pietrele vii” din munții Buzăului uimesc mapamondul grație fanilor celebrului David Attenborough

Facebook
Twitter
Email

Poze cu babele de la Ulmet, județul Buzău, și pietrele vii din Costești, Vâlcea, atrag aprecieri și mesaje de uimire din toate colțurile lumii, după ce au apărut pe pagina de Facebook a fanilor lui David Attenborough. Acesta este un cunoscut naturalist, prezentator de televiziune și conservaționist britanic, autorul celebrelor documentare „Planeta Albastră”, „Life on Earth” și „Our Planet”.

„Aceste pietre enigmatice, cunoscute sub numele de «trovanți» în România, cresc, se mișcă și chiar se reproduc. Ele absorb mineralele din ploaie după fiecare aversă puternică, care se combină cu substanțele chimice deja existente în piatră și produc o reacție și o presiune în interior care în cele din urmă determină piatra să crească și să se reproducă”, este mesajul care însoțește cele două ilustrații ce surprind trovanții din România.

Fotografiile au fost postate pe pagina de Facebook „David Attenborough Fans”, pe 25 mai 2023, iar de atunci au strâns peste 12.000 de reacții de uimire și apreciere de pe tot globul și au fost redistribuite de peste 3.000 de membri ai comunității online. Postarea despre atracția turistică din România a adunat, de asemenea, peste 300 de mesaje, multe din partea românilor care țin să-și exprime mândria cu privire la originea acestor forme unice.

„Și unii oameni cred că Pământul nu este viu”, este reacția lui Maralee R. Warren la postarea despre „pietrele vii” din România. „România este o țară minunată cu multe locuri de vizitat și nu este de mirare că Regele Charles a cumpărat proprietăți și vine regulat”, a ținut să comenteze Ion Duda.

Trovanții sunt formațiuni numite și concrețiuni de gresie, create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase. Trovanţii de la Ulmet au forme dintre cele mai ciudate, precum nişte OZN-uri, carapace de ţestoase ori bile perfect sferice, cântăresc de la câteva grame la câteva tone şi ajung să măsoare doi metri înălţime.

Aceste formaţiuni geologice au fost numite de localnici „Babele de la Ulmet“. Trovanţii sunt numiţi, popular, ”pietre vii”, datorită uneia dintre multele legende, care spune că aceştia îşi pot schimba locul. O legendă spune că unul dintre bolovani ar fi fost dislocat şi mutat din locul lui de o forţă nevăzută.

Grupul de stânci care seamănă cu farfuriile zburătoare se află pe raza satului Ulmet, comuna Bozioru, aflată la 44 de kilometri distanţă de municipiul Buzău. Fac parte din Geoparcul UNESCU „Ținutul Buzăului”. Acestui ansamblu geologic i-a fost dedicat şi un muzeu de către Asociaţia ”Ţinutul Buzăului”. Turiştii află aici povestea deltei preistorice, a ridicării munţilor, şi, foarte important, povestea formării Babelor de la Ulmet. „Muzeul Formelor” este primul spatiu din România care foloseste realitatea augmentată pentru a reda toate informaţiile.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.