miercuri, 21 februarie, 2024

VIDEO Ospețe printre morminte. Romii din Buzău au petrecut Paștele Blajinilor în cimitir

VIDEO Ospețe printre morminte. Romii din Buzău au petrecut Paștele Blajinilor în cimitir

Facebook
Twitter
Email

La Buzău, sute de romi au luat cu asalt cimitirele, pentru a le vesti morților învierea lui Hristos. De „Paștele Blajinilor” grătarele pline cu fripturi au sfârâit continuu iar mesele au fost încărcate cu bucate și băuturi scumpe.

Încă de dimineață, aerul din jurul cimitirului Sf. Gheorghe din Buzău a fost îmbibat de mirosul cărbunilor încinși și al fripturii la grătar. Zeci de persoane au venit la mormintele celor dragi, trecuți în neființă, ca să dea de pomană.

Dacă unii au venit doar pentru a împărți pachete, ca să fie primit de morți, altii au întins mese pline cu bunătăți. După ce bucatele au fost sfințite de preoți, a început ospățul.

Mulți au încins grătarele și au făcut mici, carne și cârnați chiar la căpătâiul blajinilor. Țiganii au cumpărat de toate și nu s-au uitat deloc la bani. La mesele bogate au fost invitați și oamenii nevoiași. Ei au plecat acasă cu sacoșe pline cu pomană.

Pastele Blajinilor sau Pastele Mic ori Pastele Morților, cum se mai spune în unele zone ale ţării, se sărbătoreste la o săptămână după Sfintele Paști.
Sărbătoarea este un prilej deosebit de comemorare a morților, este o zi în care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei trecuți în neființă.

În tradiția populară se spune că de Paștele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere și pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei și date de pomană.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.